16 december 2018

De feriejobbar för att förbättra sitt område

Hej!

Vi kommer från Camp demokrati Rannebergen som är ett feriejobb för ungdomar som vill förändra samhället. Vårat mål är att det öppnas en affär i Rannebergen som för tillfället är stängd.

Affären och postombudet som fanns i Rannebergens centrum har varit stängda ett tag nu. Det är många som bor här som behöver en affär och postombud i närheten. Många gamla har det svårt att ta sig långt. Affären behövs så snart som möjligt och kan inte vänta länge.

Vi har startat en namninsamling som vi vill lämna till ansvariga och de som kan bidra till lokal och att en affär kan öppnas; Göteborgslokaler, Bostadsbolaget, Hyresgästföreningen,  stadsdelsnämnden och stadsdelsförvaltningen i Angered.

Vi vill bjuda in er den torsdag den 6:e december kl: 16:00 i lokalen i Rannebergens centrum för att prata om möjligheter för lokal/lösning för en affär/servicebutik. Vad skulle ni kunna erbjuda för hjälp?

Det här mejlet skrev en grupp unga på 15 år som en del av sitt projektarbete under feriejobbet.

Fruktfullt feriearbete för unga

Feriearbetet Camp Demokrati Rannebergen” är ett resultat av en unik och mycket fruktfull samverkan mellan Hyresgästföreningen, Göteborgs stad, Bostadsbolaget, Vättleskolan,  fritidsgården och områdesföreningen Kooperativet Fjället. Alla dessa parter har olika kompetenser som de kan bidra med och gör att verksamheten blir väldigt givande och skapar förutsättningar att leda vidare.

Tolv ungdomar från nionde klass fick under höstlovet lära sig om demokrati och förändringsarbete, prova olika uttryckssätt som spoken word samt göra ett projektarbete för att förändra sitt område. Gruppen kom med massor av idéer för att göra deras Rannebergen bättre – som att starta ett gym i gamla nedlagda badhuset, ordna konserter, en sportcup, fler affärer i centrum med mera. De valde att göra ett projektarbete för att få tillbaka en mataffär till området.

Efter höstlovet fick de välja om de ville fortsätta jobba med sitt projektarbete för en mataffär under fyra fortsättningskvällar. Åtta av dem valde att fortsätta, vilket är väldigt kul! De har gjort namninsamlingar och på kort tid fått in över 100 underskrifter genom att knacka dörr och även en digital namninsamling.

Möte med olika aktörer

Ungdomsgruppen bjöd in till möte och fick gensvar på sin inbjudan – det kom två politiker, en lokalförvaltare, två från den lokala Hyresgästföreningen och en chef från förvaltningen (bilden).

Det blev ett bra möte där ungdomarna fick svar på sina frågor och tips för nästa steg. Den lokalansvariga berättade att centrumlokalerna ska renoveras och tyvärr inte kommer att kunna användas under byggtiden, vilket betyder åtminstone två år. Det tyckte de unga, och även representanterna från Hyresgästföreningen och fritidsgården, är för lång tid att vara utan mataffär och postombud.

Vad är möjligt att göra nu?

Vi hade ett gemensamt samtal där vi diskuterade om vad man kan göra under dessa två år (eller mer) för att hitta lösningar för de behov som finns nu. Idéer som kom upp var att öppna en tillfällig liten kioskverksamhet i den möteslokal vi har nu i centrum, sätta upp en tillfällig stuga på torget, starta ett kooperativ eller socialt företag när lokalen är redo för en mataffär att flytta in samt bilda en referensgrupp för centrumutvecklingen.

Representanterna från den lokala Hyresgästföreningen föreslog att man, tillsammans med ungdomsgruppen, skulle bjuda in till möte om mataffären för alla i området för att lyfta frågan om vad man kan göra tillsammans nu under dessa dryga två år då det saknas lokal för matbutik. De unga i gruppen var intresserade av detta och de bytte kontaktuppgifter.

Ungdomarna ska nu fundera på hur de vill gå vidare. Om de ska fortsätta med frågan om mataffär eller någon av de andra idéerna som de också vill göra.

Det börjar snabbt rulla igång flera förändringsprocesser och det känns lovande inför nästa år. De unga i gruppen har valt att fortsätta sitt engagemang efter sitt feriejobb tog slut och de var med att sätta igång arbetet för en mataffär och ett levande centrum som nu fortsätter med flera som tar tag i frågorna tillsammans.

 

Malin Widehammar
projektledare på Hyresgästföreningen

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

11 oktober 2019

Integrationskör i behov av framtidsfinansiering

Integrationskören The Rockin’ Pots – med ursprung i Östersund – har nu startats i flera orter, bland annat i Boden i samarbete med BIS. Idag hade vi ett videomöte där vi spånade idéer kring hur verksamheten kan finansieras i framtiden, när stödet...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
7 oktober 2019

En egen kväll för tjejer

Mötesplatsen i Lina Hage arrangerade nyligen en egen kväll för enbart tjejer, vilket blev mycket uppskattat. Det är ofta fler killar än tjejer som deltar i olika typer av aktiviteter som arrangeras för ungdomar i stadsdelarna, och därför kändes det v...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
7 oktober 2019

Tio minuter om livet och arbetslivet

Makay Gozar är en av de kvinnor som Portalen jobbar med för att stötta deras etablering på arbetsmarknaden. Idag kom Makay till Portalen för att lyssna på en livsberättelse som Portalen erbjuder som öppen aktivitet för alla, och innan livsberättelsen...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
3 oktober 2019

Nu gäller det att använda tiden rätt

Puuh… Vad mycket som ska hinnas med innan Allmännyttans innovationslabbssatsningen tar slut i december. De senaste två dagarna har jag och Sophia Lövgren från Hyresgästföreningen varit i Rannebergen i Göteborg och pratat med Malin Widehammar, som...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se