16 december 2018

De feriejobbar för att förbättra sitt område

Hej!

Vi kommer från Camp demokrati Rannebergen som är ett feriejobb för ungdomar som vill förändra samhället. Vårat mål är att det öppnas en affär i Rannebergen som för tillfället är stängd.

Affären och postombudet som fanns i Rannebergens centrum har varit stängda ett tag nu. Det är många som bor här som behöver en affär och postombud i närheten. Många gamla har det svårt att ta sig långt. Affären behövs så snart som möjligt och kan inte vänta länge.

Vi har startat en namninsamling som vi vill lämna till ansvariga och de som kan bidra till lokal och att en affär kan öppnas; Göteborgslokaler, Bostadsbolaget, Hyresgästföreningen,  stadsdelsnämnden och stadsdelsförvaltningen i Angered.

Vi vill bjuda in er den torsdag den 6:e december kl: 16:00 i lokalen i Rannebergens centrum för att prata om möjligheter för lokal/lösning för en affär/servicebutik. Vad skulle ni kunna erbjuda för hjälp?

Det här mejlet skrev en grupp unga på 15 år som en del av sitt projektarbete under feriejobbet.

Fruktfullt feriearbete för unga

Feriearbetet Camp Demokrati Rannebergen” är ett resultat av en unik och mycket fruktfull samverkan mellan Hyresgästföreningen, Göteborgs stad, Bostadsbolaget, Vättleskolan,  fritidsgården och områdesföreningen Kooperativet Fjället. Alla dessa parter har olika kompetenser som de kan bidra med och gör att verksamheten blir väldigt givande och skapar förutsättningar att leda vidare.

Tolv ungdomar från nionde klass fick under höstlovet lära sig om demokrati och förändringsarbete, prova olika uttryckssätt som spoken word samt göra ett projektarbete för att förändra sitt område. Gruppen kom med massor av idéer för att göra deras Rannebergen bättre – som att starta ett gym i gamla nedlagda badhuset, ordna konserter, en sportcup, fler affärer i centrum med mera. De valde att göra ett projektarbete för att få tillbaka en mataffär till området.

Efter höstlovet fick de välja om de ville fortsätta jobba med sitt projektarbete för en mataffär under fyra fortsättningskvällar. Åtta av dem valde att fortsätta, vilket är väldigt kul! De har gjort namninsamlingar och på kort tid fått in över 100 underskrifter genom att knacka dörr och även en digital namninsamling.

Möte med olika aktörer

Ungdomsgruppen bjöd in till möte och fick gensvar på sin inbjudan – det kom två politiker, en lokalförvaltare, två från den lokala Hyresgästföreningen och en chef från förvaltningen (bilden).

Det blev ett bra möte där ungdomarna fick svar på sina frågor och tips för nästa steg. Den lokalansvariga berättade att centrumlokalerna ska renoveras och tyvärr inte kommer att kunna användas under byggtiden, vilket betyder åtminstone två år. Det tyckte de unga, och även representanterna från Hyresgästföreningen och fritidsgården, är för lång tid att vara utan mataffär och postombud.

Vad är möjligt att göra nu?

Vi hade ett gemensamt samtal där vi diskuterade om vad man kan göra under dessa två år (eller mer) för att hitta lösningar för de behov som finns nu. Idéer som kom upp var att öppna en tillfällig liten kioskverksamhet i den möteslokal vi har nu i centrum, sätta upp en tillfällig stuga på torget, starta ett kooperativ eller socialt företag när lokalen är redo för en mataffär att flytta in samt bilda en referensgrupp för centrumutvecklingen.

Representanterna från den lokala Hyresgästföreningen föreslog att man, tillsammans med ungdomsgruppen, skulle bjuda in till möte om mataffären för alla i området för att lyfta frågan om vad man kan göra tillsammans nu under dessa dryga två år då det saknas lokal för matbutik. De unga i gruppen var intresserade av detta och de bytte kontaktuppgifter.

Ungdomarna ska nu fundera på hur de vill gå vidare. Om de ska fortsätta med frågan om mataffär eller någon av de andra idéerna som de också vill göra.

Det börjar snabbt rulla igång flera förändringsprocesser och det känns lovande inför nästa år. De unga i gruppen har valt att fortsätta sitt engagemang efter sitt feriejobb tog slut och de var med att sätta igång arbetet för en mataffär och ett levande centrum som nu fortsätter med flera som tar tag i frågorna tillsammans.

 

Malin Widehammar
projektledare på Hyresgästföreningen
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se