25 oktober 2019

De ska inspirera andra att förverkliga sina drömmar

Vi är så stolta över våra två deltagare Everilde Guzman och Pamela Mizuku. Jag frågade dessa två kvinnor ifall de ville delta i utställningen Nysvenska förebilder i Norrbotten, och de ville. Resultatet blev helt fantastiskt!

Utställningen är gjord för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att förverkliga sin dröm i Norrbotten. Den är finansierad av Länsstyrelsen och Region Norrbotten, och åtta kommuner deltar. Boden är en av dem, och vi på BIS i Boden var först ut att ha utställningen på plats här hos oss.

Alla våra gäster som deltog i ettårskalaset hade möjlighet att se utställningen. Nu har utställningen dragit vidare till Luleå, där den ska hänga en vecka. Sedan är det dags att åka vidare till andra kommuner i Norrbotten.

Arbetarklasshjälte och eget kafé

Pamela (i mitten av undre raden på bilden här ovanför) kommer från Tanzania. Hon drömmer om att bli en riktig ”working class hero” i Sverige, som hon själv uttrycker det. Hon jobbar nu som personlig assistent, och ett av hennes nya mål är att ta körkort.

Everilde (längst till vänster på bilden nedan) kommer från Venezuela och är utbildad biolog. Hon har arbetat som biolog i ett projekt under ett antal månader här i Boden. När det tog slut så fick hon nytt jobb på konsthallen Havremagasinet.

Hon har också lång erfarenhet av att baka fantastiska tårtor, och bakar på beställning så mycket hon hinner på sin fritid till fester, födelsedagar med mera. I framtiden drömmer hon om att kunna starta ett eget kafé här i Boden.

Stöd genom BIS

På BIS har kvinnorna fått stöd på olika sätt. Pamela har deltagit i svenskundervisningen här på BIS en kortare tid, som ett komplement till hennes SFI-studier. Hon har också fått stöd och nätverkskontakter för att kunna påbörja sin första anställning i Sverige och Boden genom oss. Sedan har hon fått både mod och hopp att söka ytterligare jobb och har lyckats galant med det.

Även Everilde har fått rådgivning och stöd att finna jobb i Boden tack vare att vi kunnat förmedla kontakter i vårt nätverk.

Stor egen drivkraft

Dessa två kvinnor har en fantastisk drivkraft och vill så mycket. Vi har egentligen bara tagit oss tid att lyssna och stötta – och funnits som en länk ut till arbetslivet genom att ge tips om vart de kan vända sig, hur de kan göra, vilka de eventuellt kan kontakta och så vidare. Sedan har de gjort resten av jobbet helt själva. Pamela och Everilde är bra förebilder för många andra som deltar vår verksamhet.

Vi skulle vilja ta utställningen tillbaka till BIS, för att ännu fler skulle kunna ta del av berättelserna bakom personerna. Vi skulle kunna skapa många olika aktiviteter kring dem – exempelvis föreläsningar och diskussionsgrupper. Målet är därför att få tillbaka utställningen efter turnén ute i länet.

 

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

13 november 2019

När vi lyfter blicken ser vi allt som åstadkommits

Håll i och håll ut. Så kan man sammanfatta de viktiga insikterna som gänget i Boden kom fram till under dagens utvärderingsworkshop. Styrgruppen och personalen på BIS (Boden Integration och Samverkan) har idag ägnat nästan hela dagen åt att analysera...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
10 november 2019

Lokala mötesplatser viktiga både för unga och vuxna

Amis Kiorkis, fritidsledare från Lina kultur- och ekologiförening, förde häromdagen en diskussion med den yngre generationen om hur vi kan förbättra mötesplatsen i Lina Hage. Några exempel som ungdomarna tog upp var fler utomhusaktiviteter under v...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
4 november 2019

Stor stolthet över medborgardrivna mötesplatsen

Två av hjältarna från Rannebergen – Falis Samatar och Camilla Boruvka – har idag delat med sig av sina lärdomar och erfarenheter kring hur det har fungerat att starta en medborgardriven mötesplats. Så otroligt mycket som har hänt under det senaste...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
31 oktober 2019

På väg mot starta eget-inspiration i Borås

Åtta kvinnor som går en starta eget-kurs på Portalen har i dag gjort en resa till Borås. Kvinnorna började sin resa klockan 8 på morgonen. Under dagen väntade träffar med flera småföretagare, både kvinnor och män, som arbetar med textil och hantve...
Natalia Bonilla
verksamhetsledare på Portalen
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se