25 oktober 2019

De ska inspirera andra att förverkliga sina drömmar

Vi är så stolta över våra två deltagare Everilde Guzman och Pamela Mizuku. Jag frågade dessa två kvinnor ifall de ville delta i utställningen Nysvenska förebilder i Norrbotten, och de ville. Resultatet blev helt fantastiskt!

Utställningen är gjord för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att förverkliga sin dröm i Norrbotten. Den är finansierad av Länsstyrelsen och Region Norrbotten, och åtta kommuner deltar. Boden är en av dem, och vi på BIS i Boden var först ut att ha utställningen på plats här hos oss.

Alla våra gäster som deltog i ettårskalaset hade möjlighet att se utställningen. Nu har utställningen dragit vidare till Luleå, där den ska hänga en vecka. Sedan är det dags att åka vidare till andra kommuner i Norrbotten.

Arbetarklasshjälte och eget kafé

Pamela (i mitten av undre raden på bilden här ovanför) kommer från Tanzania. Hon drömmer om att bli en riktig ”working class hero” i Sverige, som hon själv uttrycker det. Hon jobbar nu som personlig assistent, och ett av hennes nya mål är att ta körkort.

Everilde (längst till vänster på bilden nedan) kommer från Venezuela och är utbildad biolog. Hon har arbetat som biolog i ett projekt under ett antal månader här i Boden. När det tog slut så fick hon nytt jobb på konsthallen Havremagasinet.

Hon har också lång erfarenhet av att baka fantastiska tårtor, och bakar på beställning så mycket hon hinner på sin fritid till fester, födelsedagar med mera. I framtiden drömmer hon om att kunna starta ett eget kafé här i Boden.

Stöd genom BIS

På BIS har kvinnorna fått stöd på olika sätt. Pamela har deltagit i svenskundervisningen här på BIS en kortare tid, som ett komplement till hennes SFI-studier. Hon har också fått stöd och nätverkskontakter för att kunna påbörja sin första anställning i Sverige och Boden genom oss. Sedan har hon fått både mod och hopp att söka ytterligare jobb och har lyckats galant med det.

Även Everilde har fått rådgivning och stöd att finna jobb i Boden tack vare att vi kunnat förmedla kontakter i vårt nätverk.

Stor egen drivkraft

Dessa två kvinnor har en fantastisk drivkraft och vill så mycket. Vi har egentligen bara tagit oss tid att lyssna och stötta – och funnits som en länk ut till arbetslivet genom att ge tips om vart de kan vända sig, hur de kan göra, vilka de eventuellt kan kontakta och så vidare. Sedan har de gjort resten av jobbet helt själva. Pamela och Everilde är bra förebilder för många andra som deltar vår verksamhet.

Vi skulle vilja ta utställningen tillbaka till BIS, för att ännu fler skulle kunna ta del av berättelserna bakom personerna. Vi skulle kunna skapa många olika aktiviteter kring dem – exempelvis föreläsningar och diskussionsgrupper. Målet är därför att få tillbaka utställningen efter turnén ute i länet.

 

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se