25 september 2019

Få det man vill ha – och ge något i gengäld

Mötesplatsen i Lina Hage är den plats där alla ska känna sig välkomna, och där föreningar ska ha naturlig mötespunkt. Det är som hjärtat i bostadsområdet och därför är det så viktigt att det är varmt och välkomnande.

Martin Kesenci, stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder, försöker ofta finnas på plats med öppen dörr, så de boende ska kunna komma förbi med eventuella frågor och behov.

miljöpåsar ger kontakter

– Bara att kunna få komma in och få hämta miljöpåsarna för källsortering, istället för att behöva åka in till stan, betyder mycket för dem som till exempel har svårt att åka buss. Så de blir hjälpta av den lilla saken och samtidigt skapar vi kontakt.

Och kontakt är viktig, menar Martin, inte minst genom stadsdelsrådet och mötesplatsen i Lina Hage.

– Det är genom att jag känner de boende som de kan berätta för mig vad de vill ha och jag kan berätta för dem vad de då måste göra i gengäld.

Minitur med ekologisk mångfald

Just detta att få igenom något man vill ha men i gengäld göra något, är det som delvis skapat Ekoslingan. Denna minivandringstur i ekologisk mångfald bygger på att ingen saboterar i området och att alla tar sitt ansvar.

De fyra föreningar som nu ansvarar för mötesplatsen i Lina Hage får gärna bli fler, men det är viktigare att de som genomför verksamhet i lokalen tar sitt ansvar för att göra området mer starkt och konstruktivt.

– Min dröm är att ta Lina Hage bort från listan med socioekonomiskt utsatta områden, berättar Martin.

Viktig byggsten i förändringen

Och det finns mycket som pekar på att Allmännyttans innovationslabb är en viktig byggsten i denna förändring, med en mötesplats i hjärtat av Lina hage.

 

Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

11 oktober 2019

Integrationskör i behov av framtidsfinansiering

Integrationskören The Rockin’ Pots – med ursprung i Östersund – har nu startats i flera orter, bland annat i Boden i samarbete med BIS. Idag hade vi ett videomöte där vi spånade idéer kring hur verksamheten kan finansieras i framtiden, när stödet...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
7 oktober 2019

En egen kväll för tjejer

Mötesplatsen i Lina Hage arrangerade nyligen en egen kväll för enbart tjejer, vilket blev mycket uppskattat. Det är ofta fler killar än tjejer som deltar i olika typer av aktiviteter som arrangeras för ungdomar i stadsdelarna, och därför kändes det v...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
7 oktober 2019

Tio minuter om livet och arbetslivet

Makay Gozar är en av de kvinnor som Portalen jobbar med för att stötta deras etablering på arbetsmarknaden. Idag kom Makay till Portalen för att lyssna på en livsberättelse som Portalen erbjuder som öppen aktivitet för alla, och innan livsberättelsen...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
3 oktober 2019

Nu gäller det att använda tiden rätt

Puuh… Vad mycket som ska hinnas med innan Allmännyttans innovationslabbssatsningen tar slut i december. De senaste två dagarna har jag och Sophia Lövgren från Hyresgästföreningen varit i Rannebergen i Göteborg och pratat med Malin Widehammar, som...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se