25 september 2019

Få det man vill ha – och ge något i gengäld

Mötesplatsen i Lina Hage är den plats där alla ska känna sig välkomna, och där föreningar ska ha naturlig mötespunkt. Det är som hjärtat i bostadsområdet och därför är det så viktigt att det är varmt och välkomnande.

Martin Kesenci, stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder, försöker ofta finnas på plats med öppen dörr, så de boende ska kunna komma förbi med eventuella frågor och behov.

miljöpåsar ger kontakter

– Bara att kunna få komma in och få hämta miljöpåsarna för källsortering, istället för att behöva åka in till stan, betyder mycket för dem som till exempel har svårt att åka buss. Så de blir hjälpta av den lilla saken och samtidigt skapar vi kontakt.

Och kontakt är viktig, menar Martin, inte minst genom stadsdelsrådet och mötesplatsen i Lina Hage.

– Det är genom att jag känner de boende som de kan berätta för mig vad de vill ha och jag kan berätta för dem vad de då måste göra i gengäld.

Minitur med ekologisk mångfald

Just detta att få igenom något man vill ha men i gengäld göra något, är det som delvis skapat Ekoslingan. Denna minivandringstur i ekologisk mångfald bygger på att ingen saboterar i området och att alla tar sitt ansvar.

De fyra föreningar som nu ansvarar för mötesplatsen i Lina Hage får gärna bli fler, men det är viktigare att de som genomför verksamhet i lokalen tar sitt ansvar för att göra området mer starkt och konstruktivt.

– Min dröm är att ta Lina Hage bort från listan med socioekonomiskt utsatta områden, berättar Martin.

Viktig byggsten i förändringen

Och det finns mycket som pekar på att Allmännyttans innovationslabb är en viktig byggsten i denna förändring, med en mötesplats i hjärtat av Lina hage.

 

Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se