Fika med konst på bordet

Vi är inte ensamma med vår satsning med innovationslabbet. Totalt 10 stycken projekt har fått medel från samma Vinnova-program ”Social innovation mot segregation”. Igår och idag har vi som ansvarar för dessa projekt samlats och bytt erfarenheter samt fått värdefull stöd från våra coacher. Det är intressant hur vi alla brottas med likadana utmaningar: Hur leder man innovationsprocesser? Varför är det så svårt att komma fram till vilken fråga vi ska adressera? Vad är egentligen ett innovationslabb?
Det känns skönt att veta att våra upplevelser är nästan universella för alla utvecklingsprojekt. Vi har bl.a. fått lära oss att precis innan peripeti – vändpunkten – känns det extra kämpigt. Efter det är det bara att börja hitta lösningar. Och där är vi nu! Vi har en intensiv fas bakom oss med målsättning och definiering av vilka frågor vi ska adressera, men nu gäller det att bara köra framåt! Det roliga får äntligen börja.
Och hur hittar vi då de bästa lösningarna för samhällets utmaningar? Till exempel genom att observera hur deltagare i våra innovationslabb gör och lever idag – inte bara genom att fråga ”vad behöver ni hjälp med?” Så har bl.a. Milad Gorgees gjort i Lövgärdets lärlabb. Han har deltagit skolans verksamhet, observerat vad som händer under skoldagar och intervjuat alla inblandade. De tysta eller outtalade signalerna är också viktiga.
Vi har även fått lista ut vilka sköra innovationsfröer vi har i våra labb. Listan blev förvånansvärd lång! Nu gäller det att försiktigt, försiktigt vattna och gödsla. Emma Jonsson och Samir Mujagic från Kirunabo – Social Innovation LAB analyserar vilka av deras plantor har potential att växa till något riktigt stort och hur mycket tid och omsorg de behöver. Jag gillar dessa enkla och bra övningar, som gör oss medvetna om våra processer!
Oj vad nyttigt det är att stanna av och analysera vad man egentligen håller på med! Tack för denna gång alla projektledarkollegor, Vinnova och Ideella Arena!
#sabo #allmannyttan #sustainable_inn #ideellarena #vinnova