20 maj 2019

Föreningsliv kan bidra till välmående, hälsa, gemenskap och tillhörighet

I förra veckan bjöd vi in till en Må bra-eftermiddag på BIS. Målet med dagen var bland annat att öka medvetenheten om det breda föreningsliv vi har i Boden, och som man kan delta i beroende på intresse.

Och varför man ska vara med?

För att det kan bidra till välmående, för att skapa nya kontakter, för att lära känna och komma i kontakt med fler svenskar kring ett gemensamt intresse, med mera.

I en förening hjälps också alla medlemmar åt – och det är demokrati som styr föreningslivet. Ingen diktator, utan alla får vara med och bestämma. Kvinnor som män, barn som äldre.

VAD ÄR HÄLSA? OCH OHÄLSA?

Idrottskonsulenten Linda Olofsson från Sisu Idrottsutbildarna höll i informationen och pratade även med deltagarna om hälsa ur enkla aspekter som: Vad är hälsa? Vad är ohälsa?

Exempel som kom fram på frågan om hälsa var: frisk, sova bra, frihet, dricka vatten, fred, jobba, studera, pengar, sport, träning, bra mat, sociala kontakter och kompisar.

På frågan om ohälsa – ja där var krig det första ordet som kom upp. Därefter följde: sjukdom, sömnlöshet, alkohol, ensamhet, stress, ilska, arbetslöshet, med mera.

LÅNG LISTA PÅ INTRESSEN

Sedan pratade vi om vilka aktiviteter deltagarna var intresserade av. Listan blev lång, vilket var jättekul att se. Det var allt ifrån att spela schack, plocka bär, volleyboll, biljard, fotboll, boxning, karate, med mera.

Självklart vill vi människor göra saker som vi är intresserade av – men hur hittar man vägen dit i ett nytt samhälle och ett nytt land?

Det kunde Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare från kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen, berätta mer om. Han berättade bland annat om var man hittar föreningsregistret på kommunens hemsida, och om att man är varmt välkommen till förvaltningen för att få mer information hur man kan hitta till en förening kopplat till sitt intresse. Han berättade också om var de stora idrottsanläggningarna i Boden ligger, hur de ser ut och vad de heter och att det alltid finns någon form av aktivitet att delta i under årets alla 365 dagar.

GRATISLÅN AV UTRUSTNING

Peter Gitselov informerade om fritidsbanken i Boden, som han ansvarar för. Där man får låna sportutrustning gratis i tvåveckorsintervaller – exempelvis fotbollskor, bollar, skidor och skridskor. Allt som krävs av den som lånar är namn och telefonnummer. Förvåningen över att få låna gratis var påtaglig hos deltagarna – och inte minst över att det inte behövs de fyra sista siffrorna i personnumret för att få låna.

Gav då denna dag någonting till deltagarna kan man fråga sig?

Ett flertal sa att de nu skulle besöka fritidsbanken och låna utrustning där. Närmaste målet var nu att besöka Peter Gitselovs fotbollsträning på söndagar kl 12-13.

FÅR KVINNOR SPELA FOTBOLL?

En av kvinnorna som deltog frågade oss flera gånger: Får jag vara med? Får kvinnor verkligen vara med? Får jag spela fotboll?

– Självklart! var svaret.

Och gissa vad hennes svar var? Då ska jag komma!

VIKTIGT PÅ RIKTIGT

Här fick alltså en liten, liten insats av samverkan kanske väldigt stor betydelse i slutändan. Att vi gemensamt kunde samla Sisu Idrottsutbildarna, kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen och fritidsbanken samtidigt under en eftermiddag och dela med oss av information.

Kanske betyder denna information större skillnad i välmående, hälsa, gemenskap och tillhörighet för fler mer än vad vi kan föreställa oss?

Det enda vi egentligen vet – det är att det är viktigt. På riktigt.

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se