5 augusti 2019

Glädje, stolthet och iver på finalfesten

Som jag berättat om tidigare så har sommaren i Rannebergen varit fylld av konstprojektet Periphery is the centre, med målen att bland annat skapa processer hos de boende, kring tankar om vem som exempelvis äger det offentliga rummet, genom engagemang i konstnärliga processer.

Som jag nämnt förut utmärks Rannebergen av ett öde centrum, som vare sig kommun eller bostadsbolag satsar i. Det är naturligtvis väldigt roligt att vi på Hyresgästföreningen är en av få som syns på centrumskylten, för då märks vi förhoppningsvis – men faktum är att det faktiskt inte ens går att köpa mjölk i centrum.

Att behöva ta bussen fem hållplatser bort för att få lite mjölk till morgonkaffet kan kanske vara charmigt när man under några sommarveckor bor i sommarstugan, men det är långtifrån lika charmigt att behöva göra det dag ut och dag in.

Långt ifrån hopplöshet

Men finalfesten av konstprojektet, lördagen den 3 augusti, var långtifrån en dag fylld av besvikelse, frustration och hopplöshet! Tvärtom! Det var en dag som kännetecknades av glädje, stolthet och iver att få visa upp det en så stor grupp boende åstadkommit!

I projektet har Rannebergens boende bjudits in till workshops och pop up-festivaler, där ett konkret syfte varit att tillsammans komma överens om hur konstverket – stenmonumentet – ska se ut. Som utsmyckningar på själva monumentet har de boende skapat reliefer, utifrån porträtt som de själva skapat. Flera hundratals porträtt fanns att utgå från (bilden högst upp).

Många medskapare

Och nu är stenmonumentet så pass klart, att det tills vidare fraktats till Hyresgästföreningens lokaler, från den ”verkstad” där det befunnit sig när det arbetats på. Och det är vid en närmare granskning av monumentet som det blir tydligt vilket fantastiskt gemensamt verk man skapat – och som kommer att stå under mycket lång tid.

Det är alltså långt ifrån ett ensamverk av konstnären och stenhuggaren Rob MacDonald. Detta fantastiska verk har byggts tillsammans med den lokala hyresgästföreningen med ett stort antal lokalt förtroendevalda – med Sara Juaniquina Svensson, Falis Samatar och Saida Salam i spetsen – en ideellt arbetande svensk stenhuggare vid namn David Knutsson samt många, många barn, unga och vuxna.

Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se