24 januari 2019

Kloka tankar på kvällens Deep Talk

Vi på mötesplatsen i Lina Hage testade i tisdags något som heter Deep Talk. Målgruppen var ungdomar från bostadsområdet, och tio ungdomar var med. Temat för kvällens samtal var hur det är att vara en tjej eller kille, och hur ungdomarna tänker kring relationer. Diskussionen leddes av Daniella Durmaz.

Hon öppnade upp samtalet genom att presentera olika påståenden som ungdomarna fick ta ställning till, till exempel ”Att skicka nakenbilder på snapchat är okej”, ”Det är pinsamt om en kille inte haft sex” och ”En bra tjej är en tjej som inte har haft sex”.

Deltagarna fick sedan motivera sina ståndpunkter och Daniella Durmaz lyfte upp de olika synpunkterna.

DEFINITIONER AV BRA TJEJ OCH KILLE

Det blev väldigt intressanta och givande diskussioner med mycket engagemang från deltagarna! Jag blev imponerad av deltagarnas kloka tankar. Ungdomarna tänker väldigt lika kring vad som definierar en bra tjej och en bra kille. Lite mer macho-stil för killen, men för övrigt var det lika. Diskussioner om ”hen” kom också fram och även om att födas i fel kropp.

På denna första Deep Talk kom önskningar om diskussionsämnen för kommande träffar – såsom droger och kriminalitet, samhällsfrågor och politik, normkritik och djupare samtal kring relationer, till exempel kärlek- och vänskapsrelationer.

SEX TRÄFFAR UNDER VÅREN

Vi kommer att fortsätta med Deep Talk-kvällar sex gånger till under våren. Tanken är både att engagera ungdomar och att skapa en arena för diskussion kring frågor som är viktiga för ungdomarna i Lina Hage. Samtidigt försöker vi fånga upp idéer och drivkrafter som ungdomarna har, och skapa förutsättningar för ungdomarna att förverkliga sina drömmar.

Deep Talk är ett öppet forum för att människor ska få uttrycka sina tankar och åsikter. Deep Talks används i olika sammanhang och ämnen, såsom ökat lokalengagemang bland unga, förebyggande arbete mot kriminalitet, samtal om normkritik, mobbning, olika samhällsfrågor med mera.

PLATTFORM FÖR SAMTAL

Varför genomförs då Deep Talks? Det finns behov av att samtala om frågor som berör de unga och erbjuda en plattform för samtalsämnen och åsikter som kanske inte tillåts eller kan lyftas i andra sammanhang, till exempel i hemmet.

Att kommunicera och argumentera för sin sak är något som går att öva och träna på. Deep Talk tvingar oss att sätta ord på våra tankar och utvecklar vår kommunikation, vårt perspektiv och vårt sätt att argumentera.

 

Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se