24 januari 2020

Kraften i människors förmågor att tillsammans skapa förändringar

Det har hänt så otroligt mycket under den här relativt korta tiden med innovationslabbet i Rannebergen. Det känns mäktigt att ha varit med på den här utvecklande resan tillsammans med så många fantastiska människor. Människor som när jag träffar efter ledigheten omfamnas av, i ömsesidiga kramar som värmer.

När man nu stannar upp och blickar bakåt, från när vi satte igång och öppnade dörrarna för första gången till den nya mötesplatsen i oktober 2018, så känns det lite ofattbart att tänka på vad som var då och vad som är idag.

Då var det en helt tom lokal utan några möbler i ett dött centrum med bara en pizzeria som kämpade kvar, jämte den nyss stängda mataffären och den sedan länge stängda simhallen. Ungdomar som hängde i centrum och som sa att det inte fanns något att göra här. Många berättade om hur blomstrande föreningslivet en gång varit i Rannebergen, men att det sedan bara blivit ett fåtal föreningar kvar.

Mötesplats från morgon till kväll

Idag är lokalen bokad med aktiviteter sju dagar i veckan, från morgon till kväll med bara några lediga luckor. Det är sex föreningar som arrangerar verksamheter som sykurser, rådgivning för nyanlända, läxhjälp, pyssel för barn och unga, hälsokurser för gravida med mera. Två föreningar har startat igång ungdomscaféer två gånger i veckan med många ungdomar som kommer. Det är tre nya föreningar som startats under året, och tre ytterligare föreningar som inte hade aktiviteter i Rannebergen och som nu har etablerat sig med verksamhet här.

Häromdagen fick jag höra att någon som bott här länge sagt att det känns lite som det var förut här nu, med ett livligt föreningsliv och saker som händer i området”. Det värmer att höra och känns som ett kvitto på att vi har varit med och gjort skillnad med att vända utvecklingen i Rannebergen, från en nedåtgående spiral till en positiv förändring som syns och känns i området.

Nu lyser solen på hela området

När jag står och blickar ut över de underbara vyerna från utkiksplatsen (se bilden ovan) så känns det som att nu lyser solen på hela området och ger oss en omtänksam värme för allt hårt jobb vi lagt ner och visar alla möjligheter som öppnar sig för oss detta året och framöver.

Jag ser fram emot planerna på årets Rannebergens dag, som många har idéer om ska bli ett större samarbetsarrangemang. Planeringen har satt igång med feriejobben Unga områdesutvecklare” och föreningskunskapskursen ska snart köra igång igen. Vi har påbörjat ett samarbete med en ny aktör som vill starta en servicebutik, café och mötesplats i centrum.

Innovationslabbet har bidragit

Det känns verkligen som att det rör på sig! I det här ser jag att vi genom innovationslabbet har bidragit till att skapa förutsättningar för att människor och aktörer kommer tillsammans för att få saker att hända i området.

Tack för allt stöd vi fått, det har gjort skillnad!

Här sammanfattas de viktigaste slutsatserna, framgångsfaktorerna och rekommendationerna från innovationslabben.

 

Malin Widehammar
Utvecklingsledare på Bostadsbolaget i Göteborg
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se