26 juni 2019

Mötesplatser, arktisk odling och matsvinnsmiddagar

Nästa stopp på min Norrlandsresa var Kiruna. Jag tog med mig områdesutvecklaren Therése Hedlund från BIS i Boden till ett studiebesök hos Kirunabo – Social Innovation LAB, ett projekt som syftar till att skapa sociala mötesplatser i Kiruna.

Projektet har fått finansiering från samma Vinnova-utlysning som Allmännyttans Innovationslabb, och vi projektledare har vid flera tillfällen utbytt erfarenheter och lärt oss från varandra.

Vi fick bland annat möjlighet att delta deras sommarsatsning Idéstudion – feriejobb för gymnasieungdomar. Feriejobbarna får olika typ av uppdrag, och för den här gruppen handlade det om att skapa trevliga mötesplatser på Kirunafestivalen som startar imorgon. Så fint det blir!

Vi fick även höra om Kirunabos tidigare ”labb” – bland annat arktisk odling, som syftar till att få kirunabor att träffas kring odling.

Ett annat spännande initiativ som pågår just nu är ”Mat & prat” där man tar tillvara matsvinn från en närliggande mataffär. Deltagarna lagar mat av det som blivit över från butiken, och efter det njuter de tillsammans av en fin middag. Konceptet har blivit jättepopulärt och uppskattat, med flera vänskapsrelationer som resultat.

Tips, exempel och kontakter

Vad tog vi med oss hem till våra innovationslabb?

Jag ska tipsa labbet i Rannebergen om Kirunas feriejobbssatsning, och Therése blev framför allt inspirerad av Mat & prat. Liknande diskussioner har funnits på BIS, och här fick vi ett konkret exempel på hur det skulle kunna gå till. Och dessutom har vi knutit kontakter med engagerade kollegor i Kiruna. Det blir kanske studiebesök till Boden nästa gång!

Tack projektledarna Emma Jonsson och Samir Mujagic för en toppendag!

 

Bilden: Therése Hedlund från Bodenbo (näst längst till vänster) pratar med några av feriearbetarna på en av deras nyskapade mötesplatser.

Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se