26 juni 2019

Mötesplatser, arktisk odling och matsvinnsmiddagar

Nästa stopp på min Norrlandsresa var Kiruna. Jag tog med mig områdesutvecklaren Therése Hedlund från BIS i Boden till ett studiebesök hos Kirunabo – Social Innovation LAB, ett projekt som syftar till att skapa sociala mötesplatser i Kiruna.

Projektet har fått finansiering från samma Vinnova-utlysning som Allmännyttans Innovationslabb, och vi projektledare har vid flera tillfällen utbytt erfarenheter och lärt oss från varandra.

Vi fick bland annat möjlighet att delta deras sommarsatsning Idéstudion – feriejobb för gymnasieungdomar. Feriejobbarna får olika typ av uppdrag, och för den här gruppen handlade det om att skapa trevliga mötesplatser på Kirunafestivalen som startar imorgon. Så fint det blir!

Vi fick även höra om Kirunabos tidigare ”labb” – bland annat arktisk odling, som syftar till att få kirunabor att träffas kring odling.

Ett annat spännande initiativ som pågår just nu är ”Mat & prat” där man tar tillvara matsvinn från en närliggande mataffär. Deltagarna lagar mat av det som blivit över från butiken, och efter det njuter de tillsammans av en fin middag. Konceptet har blivit jättepopulärt och uppskattat, med flera vänskapsrelationer som resultat.

Tips, exempel och kontakter

Vad tog vi med oss hem till våra innovationslabb?

Jag ska tipsa labbet i Rannebergen om Kirunas feriejobbssatsning, och Therése blev framför allt inspirerad av Mat & prat. Liknande diskussioner har funnits på BIS, och här fick vi ett konkret exempel på hur det skulle kunna gå till. Och dessutom har vi knutit kontakter med engagerade kollegor i Kiruna. Det blir kanske studiebesök till Boden nästa gång!

Tack projektledarna Emma Jonsson och Samir Mujagic för en toppendag!

 

Bilden: Therése Hedlund från Bodenbo (näst längst till vänster) pratar med några av feriearbetarna på en av deras nyskapade mötesplatser.

Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se