Mötesplatser, arktisk odling och matsvinnsmiddagar

Nästa stop på min Norrlandsresa var Kiruna. Jag tog med mig Therése Hedlund från BIS i Boden till ett studiebesök hos Kirunabo – Social Innovation LAB, som syftar till att skapa sociala mötesplatser i Kiruna. Projektet har fått finansiering från samma Vinnova-utlysning som Allmännyttans Innovationslabb, och vi projektledare har vid flera tillfällen bytt erfarenheter och lärt oss från varandra. Vi fick bl.a. möjlighet att delta deras sommarsatsning Idéstudion – feriejobb för gymnasieungdomar. Feriejobbarna får olika typ av uppdrag – för den här gruppen handlade det om att skapa trevliga mötesplatser på Kirunafestivalen som startar imorgon. Så fint det blir!
Vi fick även höra om Kirunabos tidigare ”labb” – bl.a. Arktisk odling, som syftar till att få kirunabor att träffas kring odling. Ett annat spännande initiativ som pågår just nu är Mat&prat där man tar tillvara matsvinn från en närliggande mataffär. Deltagarna lagar mat av det som blivit över från butiken, och efter det njuter tillsammans av en fin middag. Konceptet har blivit jättepopulärt och uppskattad med flera vänskapsrelationer som resultat.
Vad tog vi med oss hem till våra innovationslabb? Jag ska tipsa labbet i Rannebergen om Kirunas feriejobbsatsningen, och Therése blev framförallt inspirerad av Mat&prat. Liknande diskussioner har funnits på BIS, och här har vi ett konkret exempel på hur det skulle kunna gå till. Och dessutom har vi knutit kontakt med engagerade kollegor i Kiruna. Det blir kanske studiebesök till Boden nästa gång! Tack projektledarna Emma Jonsson och Samir Mujagic för en toppendag!
#allmännyttans_innovationslabb #allmännyttan #idestudion #kirunabo