21 mars 2019

Pussel av engagemang som ständigt ändrar form

Tåget tog oss igår till Göteborg, och spårvagnen och bussen till Rannebergen. Där mötte vi Malin Widehammar och Abdiaziiz Yasin Geraare från Hyresgästföreningen för att ha två intensiva planeringsdagar.

Det snurrar mycket tankar i huvudet just nu. Hur får vi ihop alla bitar till feriejobben för områdets ungdomar? Hur håller vi engagemanget vid liv bland dem som engagerar sig i områdets utveckling?

Det är fler och fler som vill vara med och göra saker, vilket är fantastiskt – men det krävs samtidigt mer och mer av dem som har som uppgift att stötta, facilitera och skapa förutsättningar för engagemang. Ständigt omläggande av ett pussel som ändrar sin form hela tiden på grund av de nya idéer som kommer in. Lyxproblem skulle man också kunna kalla det för.

En av dem som blivit en viktig nyckelperson i pusslet är Carolina Rydberg, boende i Rannebergen. När vi besökte mötesplatsen i det annars öde centrumet skulle hon precis öppna dörrarna till dagens första aktivitet, ett språkkafé. Mer sånt! Det är därför vi också är här – för att fler ska kunna göra mer.

Under våra sittningar fick vi fram bland annat ett första utkast på Rannebergenmodellen. Ett upplägg för löpande feriejobb kopplat till ”ett traineeprogram” för områdets ungdomar. Så spännande!

Anna Kanervo
projektansvarig

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

13 juni 2019

Konst och fotboll under sommaren i Lina Hage

Ungdomarnas idé om en fotbollsskola ser dagens ljus i Lina Hage under sommarlovet. Två gånger i veckan mellan den 1 juli och 5 augusti kan de barn som går i mellanstadiet delta i en fotbollsskola – arrangerat av aktiva föreningar och boende samt Telg...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
13 juni 2019

Lokal områdesutveckling och sociala innovationer förebygger segregation

Segregation är relationell. Det innebär att en hel kommun är segregerad om det finns bostadsområden som dels kännetecknas av socioekonomiska utmaningar och dels beskrivs som socioekonomiskt starka. Med den definitionen kan vi nog konstatera att ma...
Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen
 
10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap. Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
6 juni 2019

Sugrör av halm ger jobbchans till flyktingar i Grekland

Idag är vi på en europeisk bostadskonferens i Lyon och pratar om den svenska allmännyttan och om goda exempel på lokal områdesutveckling. Naturligtvis berättar vi även en del om det goda arbete som pågår i våra innovationslabb. Det är inspirerande...
Lena Liljendahl
expert på boendefrågor, Sveriges Allmännytta
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sabo.se      www.sabo.se