21 juli 2019

Rannebergen stärks av konst och sociala innovationer

Rannebergens centrum är tomt och öde, fastän det är lördag och hyfsat fint väder. Men det är inte så konstigt. Det enda som finns i centrum är en pizzeria, eftersom matbutiker och annat lagts ner. De boende i Rannebergen har återkommande kämpat för nyetablering av matbutiker, men ännu har det inte skett.

Men kanske konst kan vara ett steg i rätt riktning?

Rannebergen gästas just nu av konstnären och stenhuggaren Rob MacDonald, som i över 30 års tid genomfört olika konstnärliga processer i olika städer och länder, processer som bygger på medskapande tillsammans med invånarna.

Rob (till vänster på bilden) förklarar sin utgångspunkt kring konst som engagerar:

– Konsten har förmågan att engagera alla och det är i det positiva skapandet som kraft till förändring föds. Om till exempel en kommun lägger ner ett centrums viktigaste beståndsdelar, så säger vi med hjälp av konsten att vi bygger upp.

Resan viktigare än målet

Under hela juli månad genomförs konstfestivalen Periferin är centrum (The periphery is the center), där periferin används i betydelsen fysiskt ytterområde men också ekonomiskt och socialt utanförskap. Målet är att bygga ett medskapande stenmonument, men i detta sammanhang är verkligen resan mer viktig än målet.

Under juli månads vardagar genomförs mindre workshops och under helgerna pop up-festivaler, där Rannebergens invånare får tillfälle att lära känna varandra bättre och lära sig mer om stenhuggning och designandet av skulpturer.

Även om det slutgiltiga monumentet är nog så viktigt – i form av ett höghus med reliefer av bland annat ansikten av boende (som skapats av boende själva) samt ett vackert och rött H på toppen (Hyresgästföreningens logga) – så är det processerna som leder till slutmålet som styr. Det är de boende som äger både findetaljerna i konsten och dialogen under mötena.

centrum ger naturliga kontakter

Det blir också tydligt att dessa möten är värdefulla i sig själva, som Falis (förtroendevald i Hyresgästföreningen och till höger på bilden) uttrycker det:

– Det är svårt att lära känna varandra, när det inte finns något centrum där man bor. Då stöter man inte på varandra på samma sätt. Och om man inte känner till varandra, så blir det genast svårt med gemenskapen och tryggheten, både för mig själv och mina barn. Jag vill att andra vuxna ska säga till min son om han beter sig illa på gården och jag inte är där, och jag vill kunna säga till andra barn om de inte sköter sig. Men då måste barnen veta att jag vet vilka deras föräldrar är. För om jag inte gör det, utan bara är en okänd vuxen som kommer förbi, så kan de lika väl inte bry sig.

Även om slutmonumentet tyvärr troligtvis blir färdigt fortare än ett nytt centrum på plats (planerat byggas upp under hösten), så märks det att ny energi kommit till många boende i Rannebergen, oavsett om de kommer till Konstfestivalens aktiviteter eller ej.

Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se