6 december 2018

Snart lämnar vi det kämpiga bakom oss

Vi är inte ensamma med vår satsning med innovationslabben. Totalt har tio projekt fått medel från samma Vinnova-program: Social innovation mot segregation.

Igår och idag har vi som ansvarar för dessa projekt samlats och bytt erfarenheter samt fått värdefullt stöd från våra coacher. Det är intressant att vi alla brottas med likadana utmaningar: Hur leder man innovationsprocesser? Varför är det så svårt att komma fram till vilken fråga vi ska adressera? Vad är egentligen ett innovationslabb?

NU BÖRJAR DET ROLIGA

Det känns skönt att veta att våra upplevelser är nästan universella för alla utvecklingsprojekt. Vi har bland annat fått lära oss att precis innan peripeti – vändpunkten – känns det extra kämpigt. Efter det är det bara att börja hitta lösningar. Och där är vi nu! Vi har en intensiv fas bakom oss med målsättning och definiering av vilka frågor vi ska adressera, men nu gäller det att bara köra framåt! Det roliga får äntligen börja.

Och hur hittar vi då de bästa lösningarna för samhällets utmaningar? Till exempel genom att observera hur deltagarna i våra innovationslabb gör och lever idag – inte bara genom att fråga ”vad behöver ni hjälp med?”

Så har bland andra Milad Gorgees på Lövgärdets lärlabb gjort. Han har deltagit i skolans verksamhet, observerat vad som händer under skoldagarna och intervjuat alla inblandade. De tysta eller outtalade signalerna är också viktiga.

MÅNGA INNOVATIONSFRÖER

Vi har även fått lista de sköra innovationsfröer vi har i våra labb. Listan blev förvånansvärd lång! Nu gäller det att försiktigt, försiktigt vattna och gödsla.

Emma Jonsson och Samir Mujagic från Kirunabo Social Innovation LAB (se bilden) analyserar vilka av deras plantor som har potential att växa till något riktigt stort och hur mycket tid och omsorg de behöver. Jag gillar dessa enkla och bra övningar, som gör oss medvetna om våra processer!

Oj vad nyttigt det är att stanna upp och analysera vad man egentligen håller på med! Tack för denna gång alla projektledarkollegor, Vinnova och Ideell Arena!

 

Anna Kanervo
projektansvarig

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

Det är SABO – Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag som står bakom allmännyttan.se. SABO är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här?
Hör av dig
!

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag      SABO, Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sabo.se      www.sabo.se