6 juni 2019

Sugrör av halm ger jobbchans till flyktingar i Grekland

Idag är vi på en europeisk bostadskonferens i Lyon och pratar om den svenska allmännyttan och om goda exempel på lokal områdesutveckling. Naturligtvis berättar vi även en del om det goda arbete som pågår i våra innovationslabb.

Det är inspirerande att få träffa andra som arbetar i bostadsbranschen i andra länder och som också brottas med frågor som rör utanförskap och segregation.

Vi träffar till exempel Ero Kovlakidou (på bilden) som är socialarbetare i Grekland. Hon berättar att den stora genomströmningen av flyktingar mot resten av Europa går genom hennes hemort Kilkis, en liten ort i norra Grekland.

Hon jobbar på en ideell organisation som hanterar boendefrågor kopplat till flyktingsituationen. Det lokala behovet av försörjning och jobb i området är enormt.

Ero berättar att de nya reglerna som förbjuder användningen av engångsartiklar, som exempelvis sugrör, har lett till en helt ny innovation. Någon kom på idén att uppfinna ett hållbart sugrör gjort av halm, en restprodukt från det lokala jordbruket.

Detta blev en framgång på flera sätt eftersom det finns en tradition av jordbruk i området. Efterfrågan på de här ekologiska sugrören har blivit jättestor. Enligt Ero dricker många greker kallt kaffe med sugrör varje dag.

Uppfinningen har nu gjort att pengar kommit in och förhoppningsvis kommer det här att ge många flyktingar i Grekland ett jobb. Något som i sin tur möjliggör bostäder.

Ero känner väl till Sverige eftersom många flyktingar söker sig vidare norrut. Genom det här mötet fick vi en glimt av en annan verklighet som vi samtidigt är en del av i en annan ände.

Lena Liljendahl
expert på boendefrågor, Sveriges Allmännytta

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se