6 juni 2019

Sugrör av halm ger jobbchans till flyktingar i Grekland

Idag är vi på en europeisk bostadskonferens i Lyon och pratar om den svenska allmännyttan och om goda exempel på lokal områdesutveckling. Naturligtvis berättar vi även en del om det goda arbete som pågår i våra innovationslabb.

Det är inspirerande att få träffa andra som arbetar i bostadsbranschen i andra länder och som också brottas med frågor som rör utanförskap och segregation.

Vi träffar till exempel Ero Kovlakidou (på bilden) som är socialarbetare i Grekland. Hon berättar att den stora genomströmningen av flyktingar mot resten av Europa går genom hennes hemort Kilkis, en liten ort i norra Grekland.

Hon jobbar på en ideell organisation som hanterar boendefrågor kopplat till flyktingsituationen. Det lokala behovet av försörjning och jobb i området är enormt.

Ero berättar att de nya reglerna som förbjuder användningen av engångsartiklar, som exempelvis sugrör, har lett till en helt ny innovation. Någon kom på idén att uppfinna ett hållbart sugrör gjort av halm, en restprodukt från det lokala jordbruket.

Detta blev en framgång på flera sätt eftersom det finns en tradition av jordbruk i området. Efterfrågan på de här ekologiska sugrören har blivit jättestor. Enligt Ero dricker många greker kallt kaffe med sugrör varje dag.

Uppfinningen har nu gjort att pengar kommit in och förhoppningsvis kommer det här att ge många flyktingar i Grekland ett jobb. Något som i sin tur möjliggör bostäder.

Ero känner väl till Sverige eftersom många flyktingar söker sig vidare norrut. Genom det här mötet fick vi en glimt av en annan verklighet som vi samtidigt är en del av i en annan ände.

Lena Liljendahl
expert på boendefrågor, Sveriges Allmännytta

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

11 oktober 2019

Integrationskör i behov av framtidsfinansiering

Integrationskören The Rockin’ Pots – med ursprung i Östersund – har nu startats i flera orter, bland annat i Boden i samarbete med BIS. Idag hade vi ett videomöte där vi spånade idéer kring hur verksamheten kan finansieras i framtiden, när stödet...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
7 oktober 2019

En egen kväll för tjejer

Mötesplatsen i Lina Hage arrangerade nyligen en egen kväll för enbart tjejer, vilket blev mycket uppskattat. Det är ofta fler killar än tjejer som deltar i olika typer av aktiviteter som arrangeras för ungdomar i stadsdelarna, och därför kändes det v...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
7 oktober 2019

Tio minuter om livet och arbetslivet

Makay Gozar är en av de kvinnor som Portalen jobbar med för att stötta deras etablering på arbetsmarknaden. Idag kom Makay till Portalen för att lyssna på en livsberättelse som Portalen erbjuder som öppen aktivitet för alla, och innan livsberättelsen...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
3 oktober 2019

Nu gäller det att använda tiden rätt

Puuh… Vad mycket som ska hinnas med innan Allmännyttans innovationslabbssatsningen tar slut i december. De senaste två dagarna har jag och Sophia Lövgren från Hyresgästföreningen varit i Rannebergen i Göteborg och pratat med Malin Widehammar, som...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se