6 juni 2019

Sugrör av halm ger jobbchans till flyktingar i Grekland

Idag är vi på en europeisk bostadskonferens i Lyon och pratar om den svenska allmännyttan och om goda exempel på lokal områdesutveckling. Naturligtvis berättar vi även en del om det goda arbete som pågår i våra innovationslabb.

Det är inspirerande att få träffa andra som arbetar i bostadsbranschen i andra länder och som också brottas med frågor som rör utanförskap och segregation.

Vi träffar till exempel Ero Kovlakidou (på bilden) som är socialarbetare i Grekland. Hon berättar att den stora genomströmningen av flyktingar mot resten av Europa går genom hennes hemort Kilkis, en liten ort i norra Grekland.

Hon jobbar på en ideell organisation som hanterar boendefrågor kopplat till flyktingsituationen. Det lokala behovet av försörjning och jobb i området är enormt.

Ero berättar att de nya reglerna som förbjuder användningen av engångsartiklar, som exempelvis sugrör, har lett till en helt ny innovation. Någon kom på idén att uppfinna ett hållbart sugrör gjort av halm, en restprodukt från det lokala jordbruket.

Detta blev en framgång på flera sätt eftersom det finns en tradition av jordbruk i området. Efterfrågan på de här ekologiska sugrören har blivit jättestor. Enligt Ero dricker många greker kallt kaffe med sugrör varje dag.

Uppfinningen har nu gjort att pengar kommit in och förhoppningsvis kommer det här att ge många flyktingar i Grekland ett jobb. Något som i sin tur möjliggör bostäder.

Ero känner väl till Sverige eftersom många flyktingar söker sig vidare norrut. Genom det här mötet fick vi en glimt av en annan verklighet som vi samtidigt är en del av i en annan ände.

Lena Liljendahl
expert på boendefrågor, Sveriges Allmännytta

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

13 juni 2019

Konst och fotboll under sommaren i Lina Hage

Ungdomarnas idé om en fotbollsskola ser dagens ljus i Lina Hage under sommarlovet. Två gånger i veckan mellan den 1 juli och 5 augusti kan de barn som går i mellanstadiet delta i en fotbollsskola – arrangerat av aktiva föreningar och boende samt Telg...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
13 juni 2019

Lokal områdesutveckling och sociala innovationer förebygger segregation

Segregation är relationell. Det innebär att en hel kommun är segregerad om det finns bostadsområden som dels kännetecknas av socioekonomiska utmaningar och dels beskrivs som socioekonomiskt starka. Med den definitionen kan vi nog konstatera att ma...
Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen
 
10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap. Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
29 maj 2019

Nya resultat kräver nya arbetssätt

Igår var jag och Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, på innovationsmyndigheten Vinnovas programkonferens för social innovation. På plats fanns över 70 organisationer som alla arbetar för att lösa utmaningar i samhället. Vi delad...
Yasmina Ganse
Administrativ projektledare, Sustainable Innovation
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sabo.se      www.sabo.se