29 januari 2019

Tillsammans hittar vi lösningarna

I fredags träffade jag, Johan Boström från studieförbundet Vuxenskolan och Rickard Fjällström från Svenska kyrkan fem BIS-deltagare som uttryckt viljan att vara med och brainstorma idéer kring hur vi kan bygga broar mellan dem som är nya i Boden och dem som är etablerade Bodensare.

Vi började med en grundlig presentationsrunda. Det tog lång tid, men kändes väldigt viktigt för att bekanta oss med varandra och förena oss som grupp. Vi pratade mycket om hur ”vi svenskar gör”, och flera hade exempel som de ville dela med sig av.

Öppet hus med föreningar

Vi kom också in att prata mycket om vad en förening är, och att det finns mycket föreningar i Sverige som riktar sig till olika intressen. Vi spånade tillsammans om att eventuellt anordna en föreningsdag på BIS där vi bjuder in föreningar och har som en ”rekryteringsmässa”, där föreningar kan få visa upp sig och berätta att de finns. Det skulle kunna bli som ett öppet hus för hela Boden. Vi bestämde också att ordna en ny träff nästa vecka.

Både jag, Johan, Rickard och deltagarna var överens om att vi nu hade fått igång tänket hos varandra och att alla förslag var välkomna. En av deltagarna summerade mötet såhär: det här projektet är verkligen ett projekt som ger någonting, och som leder någonstans. Inte bara ett projekt som är någonstans att gå, utan som verkligen har betydelse och kan göra stor skillnad. Jätteviktigt, tyckte flertalet. Vi var tydliga med att säga att vi inte har någon färdig plan, utan att vi tillsammans måste utforma den. Det var de mycket positiva till.

Växande förtroende

Mötet kändes förtroligt och nästan intimt på något sätt. För varje egen presentation som gjordes så kändes det som att förtroendet i rummet byggdes upp mer och mer. Och att känslan av ”vi gemensamt” skapades.

Till slut hade vi som grupp tillsammans en utmaning. Vi hade ingen färdig lösning att presentera för deltagarna, utan den ska vi ta fram tillsammans. Alla fick en hemuppgift att fundera lite extra på den utmaningen.  Redan nu efter helgen har ett par av deltagarna frågat mig om vilken tid vi ska träffas igen.

Det känns jätteroligt att de är så engagerade! Det här kan bli hur bra som helst. Man måste bara våga – då är hälften redan vunnet, tänker jag.

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se