29 januari 2019

Tillsammans hittar vi lösningarna

I fredags träffade jag, Johan Boström från studieförbundet Vuxenskolan och Rickard Fjällström från Svenska kyrkan fem BIS-deltagare som uttryckt viljan att vara med och brainstorma idéer kring hur vi kan bygga broar mellan dem som är nya i Boden och dem som är etablerade Bodensare.

Vi började med en grundlig presentationsrunda. Det tog lång tid, men kändes väldigt viktigt för att bekanta oss med varandra och förena oss som grupp. Vi pratade mycket om hur ”vi svenskar gör”, och flera hade exempel som de ville dela med sig av.

Öppet hus med föreningar

Vi kom också in att prata mycket om vad en förening är, och att det finns mycket föreningar i Sverige som riktar sig till olika intressen. Vi spånade tillsammans om att eventuellt anordna en föreningsdag på BIS där vi bjuder in föreningar och har som en ”rekryteringsmässa”, där föreningar kan få visa upp sig och berätta att de finns. Det skulle kunna bli som ett öppet hus för hela Boden. Vi bestämde också att ordna en ny träff nästa vecka.

Både jag, Johan, Rickard och deltagarna var överens om att vi nu hade fått igång tänket hos varandra och att alla förslag var välkomna. En av deltagarna summerade mötet såhär: det här projektet är verkligen ett projekt som ger någonting, och som leder någonstans. Inte bara ett projekt som är någonstans att gå, utan som verkligen har betydelse och kan göra stor skillnad. Jätteviktigt, tyckte flertalet. Vi var tydliga med att säga att vi inte har någon färdig plan, utan att vi tillsammans måste utforma den. Det var de mycket positiva till.

Växande förtroende

Mötet kändes förtroligt och nästan intimt på något sätt. För varje egen presentation som gjordes så kändes det som att förtroendet i rummet byggdes upp mer och mer. Och att känslan av ”vi gemensamt” skapades.

Till slut hade vi som grupp tillsammans en utmaning. Vi hade ingen färdig lösning att presentera för deltagarna, utan den ska vi ta fram tillsammans. Alla fick en hemuppgift att fundera lite extra på den utmaningen.  Redan nu efter helgen har ett par av deltagarna frågat mig om vilken tid vi ska träffas igen.

Det känns jätteroligt att de är så engagerade! Det här kan bli hur bra som helst. Man måste bara våga – då är hälften redan vunnet, tänker jag.

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se