Hon hittar vägglöss på tre minuter

Lenita Vahlström, marknadskoordinator på Vilhelminas allmännyttiga bostadsbolag, började träna sin storpudel Lita redan när hon var valp. Numera är hon certifierad vägglushund.

  • Lenita Vahlström är marknadskoordinator och har bland annat hand om uthyrning och felanmälan på Vilhelmina kommuns bostadsföretag. Foto: Jenny Lundqvist
  • Foto: Jenny Lundqvist
  • När tvååriga tiken Lita är på sökuppdrag har hon alltid en särskild väst på sig. Då vet hon att hon ska arbeta och vara fokuserad. Foto: Jenny Lundqvist
  • Foto: Jenny Lundqvist
  • Foto: Jenny Lundqvist

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

Vilhelmina Fastighets AB/Vilhelmina Bostäder

Kontakt
Lenita Vahlström
Vilhelmina Fastighets AB/Vilhelmina Bostäder
www.vibo.se
0940-143 70

publicerat i november 2017

 

Hittills har Lita gjort ett tiotal sökuppdrag i bostadsföretagets hus.

– De allra flesta hyresgäster blir väldigt imponerade. Någon har varit hundrädd och en del har varit lite skeptiska, men när de ser hur hon söker så tycker de att det är häftigt, berättar Lenita Vahlström.

– Det har också varit väldigt bra att ha med henne till lägenheter där vi varit tveksamma till om det verkligen funnits vägglöss. Då har vi varit dit och sökt, och när vi inte hittat något har hyresgästerna kunnat lita på det.

Hur går en sökning till?

– Jag tar på henne västen och säger till henne att leta, och så luktar hon igenom ett rum i taget. Hittar hon något ställer hon sig alldeles still med nosen mot det ställe där lössen är. Och hittills har det alltid funnits löss där hon markerat.

Hur har du tränat henne?

– Man börjar med att träna in doften genom att ha olika burkar, en del tomma och en del med löss, och så belönar man med godis när hon luktar på rätt burk. Sedan börjar man ta med störningar i några burkar, som andra kryp eller hår från andra hundar, och sedan börjar man gömma ute i rum. Först enkelt och sedan svårare och svårare, så att hon ska vara beredd på att det kan finnas löss precis var som helst.

Hur lång tid tar det att bli en vägglushund?

– Jag vet inte riktigt hur många timmar det har blivit, men många är det ju… Och så har vi gått flera kurser också. Jag började träna henne när hon var åtta veckor och certifierade henne när hon var knappt ett år.

Var får man tag i övningslöss?

– Från början köpte jag från England, men nu finns det också ett företag i södra Sverige som säljer dem. Man får dem i rör med lufthål och så gömmer man hela röret. De är levande, så man släpper inte ut dem. Det är viktigt att Lita lär sig skilja på levande och döda löss, eftersom man vill att hon ska kunna göra sökningar efter saneringar och då finns det ju många döda löss.

Varför har Lita en särskild arbetsväst?

– När hon får på sig västen vet hon att ”nu är det jobb” och då blir hon helt fokuserad. Men sedan när man tar av henne västen igen, ja då vet hon att hon kan leka och vara sprallig igen. Man vill ju inte heller att hon ska söka så fort man kommer in någonstans, till exempel när man hälsar på någon. Det skulle ju bli väldigt jobbigt för henne också. Men det är klart, skulle man råka komma någonstans där det är mycket vägglöss så skulle hon ju säkert markera ändå.

Varför valde du just en pudel? 

– Jag ville ha en hund som inte lossade hår och som många allergiker tål. Man ska ju hem till mycket folk. Och så ville jag ha en hund som är smidig och lugn. Jag hade en schäfer tidigare, som jag också började träna med vägglöss, men med henne var det ju lite risk att hon plöjde ned hela rummet där hon var.

– En pudel känns också mindre farlig för många. Det kan ju vara ganska känsligt när man ska hem till folk, en del är hundrädda och så.

Hur går en certifiering till?

– Det är ett prov då man ska hitta vägglöss och man får inte lång tid på sig. Bara tre minuter i varje rum och det finns tre rum att söka igenom: ett med två gömmor, ett med en gömma och ett rum där det inte finns några löss. Man får inte veta vilket som är vilket, så när man sökt i det tomma rummet och det har gått tre minuter, då hoppas man ju att det verkligen är tomt där.

Har ni haft mycket problem med vägglöss i bostadsföretaget?

– Nu senaste året har det ökat mycket, jag tror vi har haft nio saneringar. Men innan dess har vi varit mycket förskonade faktiskt.

 

 

NYCKELORD

Skadedjur

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se