Mopptvättstugor i varje område

Allmännyttiga Stockholmshem har ett femtiotal tvättstugor för städmoppar i sina bostadsområden. Tvättstugorna är inte öppna för hyresgästerna – endast städarna har tillträde. Dit åker de med elbil minst ett par gånger om dagen för att tvätta sina moppar, och tar sedan med dem rena och lagom fuktade ut till de trappuppgångar som ska städas.

  • Foto: Anita Snis
  • De självdoserande tvättmaskinerna kan köras med olika typer av "sköljmedel", så att mopparna impregneras med städprodukter. Foto: Anita Snis
  • Städprodukterna står på golvet bredvid den självdoserande tvättmaskinen. Foto: Anita Snis
  • Mopparna är lagom fuktiga och klara för städning när de tas ur tvättmaskinen. Foto: Anita Snis
  • Foto: Anita Snis

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

Stockholmshem

Kontakt

Stockholmshem
Tel: 08-508 39 000
www.stockholmshem.se

Publicerat i juni 2017

 

 

Tvättmaskinerna är självdoserande, både när det gäller tvättmedel och ”sköljmedel”: såpa/stentvål eller allrengöringsmedel.

Allrengöringsmedlet används omkring en gång per månad, för att det inte ska lagras för många såpalager ovanpå varandra. Medlet behövs också för att ta bort det salt som följer med från snöiga gator på vintern.

– Då måste man använda allrent i entréerna en gång i veckan. Annars lägger sig såpan ovanpå saltet och blir nästan som ett gummilager, och då hamnar smutsen under såpan, säger Ed Rivas, som är vd för ett av de städbolag som Stockholmshem anlitar.

Många gånger körs också tvättprogrammet helt utan något av de två sköljalternativen. Särskilt om sommaren räcker den kvarvarande fukten i mopparna för att trapporna ska bli rena.

– Mopparna håller också längre om man inte använder något medel i dem, säger Ed Rivas.

Bakgrunden till att Stockholmshem satsat på egna tvättstugor med självdoserande tvättmedel är att många trapphusgolv hade skadats, bland annat på grund av fel kemikalier. Det berättar Karl Henriksson, vd på ett konsultföretag som hjälpt Stockholmshem med städupphandlingar sedan 2001.

Bostadsbolaget rådfrågade därför leverantören av den vanligaste golvtypen – som förordade stentvål.

–  Då bestämde Stockholmshem att man skulle tillhandahålla både mopptvättstugor och kem. På det sättet skulle ju alla entreprenörer arbeta med samma kem.

Numera används även en såpprodukt, som Stockholmshem godkänt, förutom stentvålen.

Att tvättmaskinerna är självdoserande är mycket bra, anser Karl Henriksson.

– Ett generellt problem i branschen är annars att man använder för mycket kem. Jag tror att man ska gå ner extremt lågt i kemanvändandet.

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se