Rekordlång entrématta hejdar smutsen

Hos allmännyttiga Bostaden i Umeå finns en entrématta som är nästan sex meter lång. Den sträcker ut sig i ett av bostadsbolagets nybyggda hus, på Hoppets gränd i bostadsområdet Öbacka.

  • Bostadens rekordskrapmatta är nästan sex meter lång. Foto: Lisa Persson

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

AB Bostaden i Umeå

Kontakt

AB Bostaden i Umeå
Tel: 090-17 75 00
www.bostaden.umea.se

 

Lisa Persson, som ansvarar för kontakterna med bostadsbolagets städentreprenörer, berättar att hon arbetat länge för längre entrémattor. Ju fler steg som hinner tas på mattan, desto bättre hindras smuts och skräp från att följa med in i huset. Därmed hålls trapphusen renare under längre tid och lokalvårdarna får ett mindre slitsamt arbete.

– Jag hade tjatat länge på det här, och till slut fick jag väl den här mattan på sex meter för att jag skulle vara tyst, säger hon och skrattar.

Nu är hon mycket nöjd med sin rekordmatta. Längden gör dock att mattan blir tung, och därför är den uppdelad i flera sektioner. Det går alltså att ta upp en del i taget för att skaka och hålla rent.

– Och delarna är väldigt lätta och man liksom rullar upp dem, så det fungerar jättebra.

Även i andra nya hus hos Bostaden är entrémattorna långa: 2,5–3 meter, beroende på trapphusens utformning. Men i de äldre husen är mattorna ofta betydligt kortare.

– Vi har dåliga exempel där det bara är 50 centimeters mattyta och då får man ju in all smuts på golvet innanför mattan. Entrélösningen är jätteviktig, konstaterar Lisa Persson.

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se