Trä hela vägen i Fristads prisade höghus

De höga husen i massivt trä i Fristad har fått flera utmärkelser. Både för den iögonenfallande arkitekturen med sin fjällfasad, för sin låga energiförbrukning och det tydliga livscykeltänket. Och Fristadbostäder har numer svårt att tänka sig något annat än att bygga i trä.

  • De välvda taken ger husen ett särpräglat utseende. Foto: Ulrika Majstrovic Hansén
  • Fasaden är i cederträspån från trädet jättetuja. Foto: Ulrika Majstrovic Hansén
  • Murarna kring husen har utsmyckats av Borås-konstnären Adam Algotsson. Foto: Ulrika Majstrovic Hansén
  • Fasaden beräknas hålla i 50 år. Färgen blir med tiden silvergrå. Foto: Ulrika Majstrovic Hansén
  • Lägenheterna är ljusa med stora fönster och öppen planlösning. Foto: Ulrika Majstrovic Hansén

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

Fristadbostäder och Tengbom

Kontakt

Fristadbostäder AB

033-22 25 50

www.fribo.nu

info@fribo.nu

Publicerat i april 2017

Invid höga tallar i Fristad utanför Borås reser sig två lika höga sexvåningshus. Även de helt i trä.

Det mest anslående är kanske fasaden, av cederträspån från trädet jättetuja. Men hela huset är byggt i trä. Stommen är en massiv träkonstruktion, där träet även behållits på insidan. Själva lägenhetsväggarna är alltså stommens insida.

– Sedan är det isolering på utsidan och ytterst en träfasad. Men arkitekten vill gärna kalla det för att det är trä rätt igenom. Tjockleken på väggen är någonstans mellan 50 och 55 centimeter, berättar Kjell-Ove Sethson, vd för Fristadbostäder (Fribo).

Det hela startade som en arkitekttävling 2008, där ett av kriterierna var att husen skulle byggas i trä.

Trähus lagrar in koldioxid i träet. Så vi har bundit in 900 ton koldioxid i stommen i de här husen. För de 900 tonen kan man resa 160 varv med bil runt jorden, säger Kjell-Ove Sethson.

Han tror att Fribo kommer att fortsätta bygga i trä.

– Det kan verkligen göra skillnad att använda förnyelsebara byggmaterial. Därför känns det omöjligt att backa tillbaka och börja bygga i stora tunga stommar i betong.

NÄSTAN SOM PASSIVHUS

Energiförbrukningen är låg.

– Behovet av värme är väldigt litet, husen är nästan byggda i passivhusstandard.

Fasaden beräknas hålla i 50 år och ska vara underhållsfri. Materialet är enligt leverantören helt fritt från kemikalier men ändå beständigt mot röta och skadeinsekter.

– Om man ställer den här fasaden mot en vanlig klassisk fibercementskiva, som dessutom kan vara tillverkad lokalt, så går det bara åt en tredjedel så mycket koldioxidutsläpp, trots att träspånen transporterats från Kanada, säger Kjell-Ove Sethson.

MÅNGA PRISER

Husen har vunnit flera priser. Bland annat Borås stadsbyggnadspris 2015, för en ”nytänkande och tydlig egen karaktär med cederspånklädda väggar och välvda tak.” Juryn såg husen som ”vår tids tolkning av punkthusidén” och prisade att den höga verkshöjden inte betydde höga kostnader eller höga hyror.

2016 nominerades husen till Årets bygge i Sverige. Samma år fick de också hederspris av den nordiska bostadsorganisationen NBO. Så här löd juryns motivering:

”Ett projekt som sticker ut både genom sin utformning och sitt tydliga livscykelperspektiv. Spännande tak- och ytterväggskonstruktioner. Lägenheterna och trapphusen är ljusa och väl utformade. Den låga energiförbrukningen i kombination med låga byggkostnader skapar goda förutsättningar för uthyrning av hyreslägenheter även på en mindre ort.”

Lägenhetsfördelning: 44 lägenheter, mellan 60 och 100 kvm
Total produktionskostnad: 27 995 kronor per kvm
Arkitekt: Tengbom
Byggherre: Fristadbostäder
Idéstart: En arkitekttävling 2008, som vanns av ett litet arkitektkontor i Göteborg som senare köptes upp av Tengbom.
Läs mer i ett reportage från tidningen Bofast:

NYCKELORD

Nyproduktion

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se