29 april 2019

Vilken resa vi gör!

Att jobba enligt konceptet innovationslabb innebär att man hittar lösningar till utmaningar tillsammans med olika aktörer, bland annat med dem som berörs av problematiken. Lösningarna testas först i liten skala, utvärderas och utvecklas vidare – det vill säga iterativt.

Våra fyra innovationslabb har varit i gång sedan i höstas. De första månaderna gick åt att analysera och identifiera vilken utmaning respektive labb ville adressera med stöd från Allmännyttans innovationslabb.

MÅL FÖR VARJE LABB

Efter det var det dags att sätta smarta mål för varje labb. Detta blev ett grundligt arbete, som visade sig vara något svårare än vad vi trodde i förväg. Men det var det värt – nu sitter nämligen dessa genomtänkta problemformuleringar och tydliga mål djupt in i ryggmärgen hos mig och våra labbrepresentanter. Det finns inget tvivel kring vad vårt arbete syftar till (läs mer via länkarna här nedanför).

Vintern och våren har ”innovationslabbandet” fokuserat på sin kärnverksamhet, nämligen på att hitta lösningar genom olika typer av workshops, samtal och intervjuer. Den senaste tiden har labben testat idéernas bärkraftighet, förkastat vissa och utvecklat andra vidare. Mycket av utvecklingen handlar om att hitta lokala partners som har viljan och möjligheten att samverka med innovationslabben och testa lösningarna i verkligheten.

TEST AV LÖSNINGAR

De konkreta lösningar som testas i labben har vi redan berättat om vid flera tillfällen här i dagboken. Det handlar om allt från en fotbollsskola under sommarlovet till en modell där lokala aktörer tillsammans blir en inkubator som har som uppgift att stötta olika initiativ för att lyfta bostadsområdet. Det kan också handla om att arrangera en föreningsdag ihop med det lokala föreningslivet eller att starta en studiecirkel kring ”starta eget” ihop med kooperativet Coompanion.

Vi strävar inte efter världsnyheter utan vi tror att lösningarna till våra stora utmaningar redan finns där ute. Vi har mycket att lära av varandras erfarenheter! Frågan är snarare hur vi hittar och tar till vara de goda exemplen för att anpassa lärdomarna till de specifika förutsättningar och behov varje plats har.

Grunden i vårt innovationsarbete handlar om processen – från behovsdefinition och inkluderande arbetssätt till att ibland till och med våga släppa de idéer som inte visat sig leda till önskat resultat.

IDÉER MÖTER VERKLIGHETEN

Framför oss har vi nu en period av många spännande stunder där idéer möter verkligheten. Våra viktigaste ledord just nu är att våga testa – och inte vara rädd för att misslyckas. Till stor del kommer våra innovationslabb att lyckas. Det är jag helt säker på.

 

Läs mer om innovationslabbet i Boden här

Läs mer om innovationslabbet i Göteborg här

Läs mer om innovationslabbet i Norrköping här

Läs mer om innovationslabbet i Södertälje här

Foto: Shutterstock

 

 

Anna Kanervo
projektansvarig

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se