Radio Allmännyttan

Podden Radio Allmännyttan sätter fokus på bostadsfrågan: Alltid aktuella ämnen om allt från bostadspolitik, samhällsplanering och byggande till hur man bäst tar hand om hus och områden.

En podd om bostäder, politik och samhälle

Intervjuer, samtal och resonemang om både nya heta och ständigt aktuella bostadsfrågor.

Lyssna på poddarna här via webben eller i en app i telefonen – Radio Allmännyttan finns i de vanligaste poddapparna (som Podcaster, Itunes, Soundcloud och Acast).
Intervjuare: Helene Ahlberg, bostadsjournalist.

 

 

#22. Varför skulle standardisering vara räddningen för byggandet?

Standa​rdiser​at byggande lyfts ju ofta som vägen mot billigare bostäder, men varför slår det då inte igenom? Låter det för tråkigt? Och vad är det egentligen? Sex branschröster svarar – ibland lika, ibland olika.

#21 Vad är nyckeln till färre vräkningar?

Varför ökar antalet vräkningar? Hur går en avhysning egentligen till? Kan mer samverkan leda till färre vräkta hyresg​äster? Samtal med Ulrica Runemar, SKR, och Åsa Schelin, Sveriges Allmännytta

#20 Så måste byggbranschen jobba för att ta sig upp ur fuskträsket

En osande upprörd Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, berättar om chocken när siffror visar utbrett fusk men även hur byggbolaget jobbar för att nå brottsfria byggen.

#19. ”Inget byggbolag kan garantera att vi får ett brottsfritt bygge”

Bara ett enda godkänt bygge under alla år – hör om det envisa arbetet för brottsfria byggen i allmän​nyttiga initiativet Rättvist byggande. Intervju med Morgan Jansson.

#18. Varför är det så svårt att hejda fusk och kriminalitet i byggandet?

Hur många undere​ntrepr​enörer ska det finnas på ett bygge? Vem ska kolla vem? Hör diskussion, proble​mbeskr​ivningar och lösningar. Med Åsa Jarder, Skanska, och Sofia Heintz, Sveriges Allmännytta.

#17. ”Vi får aldrig ge upp ett utsatt bostadsområde”

Do’s and dont’s för förvaltare som vill öka tryggheten i förorten – Bostad​sbolag​ets vd Kicki Björklund delar med sig av både goda och dåliga erfare​nheter.

#16. Hur kan man öka tryggheten i förorten?

Diskussion om samverkan, problembilder och olika sätt att öka tryggheten i utsatta bostadsområden med Helene Ramsmo, kommunpolis i Angered i Göteborg, och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

#15. Hur höjer man statusen på utemiljöarbete?

Lennart Wahlstedt, utemiljöchef på bostadsföretaget Poseidon med erfarenhet av över fyrtio års utemiljöarbete, samtalar om hur man kan locka unga till trädgårdsyrken och om det är bäst med egen personal eller skötsel på entreprenad.

#14. Så lyftes Gårdsten från listan över utsatta bostadsområden

Gårdst​ensbos​täders vd Michael Pirosanto ger tips om åtgärder och strategier för att lyfta ett bostad​sområd​e.

#13 Hur påverkar coronaläget bostadsföretagen?

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, om coronavirusets spridning och effekter för de allmännyttiga bostadsföretagen.

#12 "Vi behöver starta ett allmännyttigt bolag för att klara bostadsbehovet"

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) berättar om de ovanliga planerna i Fagersta i ett samtal om samhällsplanering och livet i en liten bruksort.

#11 "Väktare kan inte skapa trygghet i bostadsområdet"

Britt Bergström, distriktschef på Bostadsbolaget i Göteborg, om hur bostadsföretag kan öka tryggheten i ett utsatt bostadsområde. Till exempel genom egna värdar som jobbar sent på kvällarna – och alltid städa bort sopor och hålla rent och snyggt.

#10 Stopp för idén om låga hyror i Frihamnens nya hus

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg (M), om vad som händer med den omdiskuterade modellen för en socialt blandad stad och hur kommunerna borde styra sina allmännyttor.

#9 ”Allmännyttan borde vara till för de svagaste”

Linda Jonsson, analytiker på byggkoncernen Veidekke, om social housing och borgerlighetens värsta misstag.

#8 ”Vi borde prata mer om moppegäng och mindre om terrorhot”

Magnus Lindgren, generalsekreterare i stiftelsen Tryggare Sverige, om växande brottslighet och hur man faktiskt kan öka tryggheten i bostadsområdena.

#7 Anders Borg om skyskrapor, social housing & skägg

Förre finansministern Anders Borg i ett liveinspelat poddsamtal om allmännyttans roll, social bostadspolitik, gråa skägg, klimatfrågan – och en massa annat.

#6 ”Men hyresreglering, det har vi ju redan.”

Intervjuer med Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på Sveriges Allmännytta och flerfaldig statlig utredare av hyressättningssystemet och allmännyttan, och Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

#5 ”Att köpa ett svart hyreskontrakt är väl inte så farligt, det gör väl alla.”

Svarta kontrakt – genväg för medelklassen eller kassako för brottssyndikaten? Helena Henriksson, jurist på Sveriges Allmännytta och expert i den statliga utredningen om svarthandeln, och Kristian Halldin, operativ samordnare på Polismyndigheten.

#4 ”Prisras på nya bostäder, bäst att sluta bygga innan krisen kommer.”

Är Sverige färdigbyggt nu? Intervju med Jonas Högset, chef för Sveriges Allmännyttas fastighets- och boendeenhet, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

#3 ”Det är bara situationen i Stockholms innerstad som styr svensk bostadspolitik.”

Ska hyrestrubbel i Stockholm avgöra hela landets bostadspolitik? Intervju med Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, och Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningens riksförbund.

#2 "Lite socialbostäder kan väl inte skada"

Social housing – skamhusens återkomst eller bara bra låginkomstboende? Samtal med Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, och Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet och tillika riksdagskandidat.

#1 ”Får vi bara marknadshyra skulle hyresmarknaden börja fungera som den ska”

Marknadshyra – döden eller frälsningen för hyresmarknaden? Samtal med Chris Österlund, vd på allmännyttiga Botkyrkabyggen, och Stefan Ränk, koncernchef på fastighetsbolaget Einar Mattsson.

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se