Åge visar vägen för miljöarbetet i Västerås

Genom miljövärden Åge har Mimer i Västerås fått en galjonsfigur för miljöarbetet som inkluderar och inspirerar, men som också drar folk i örat när det behövs.

  • Foto: Mimer
  • Foto: Kim Norman/Mimer
  • Foto: Kim Norman/Mimer
  • Foto: Kim Norman/Mimer
  • Bild: Mimer
  • Bild: Tobias Flygar/Mimer

PROJEKTET I KORTHET

Inblandade bolag

Bostads Mimer AB

Kontakt
Torggatan 4, Sigmatorget,
722 15 Västerås
021-39 70 10
kundcenter@mimer.nu

Publicerat i september 2015

Åge Ringstad är miljövärd i Bostadsbolaget Mimer i Västerås. 2007 reagerade han på att det var ganska stökigt i bolagets miljöbodar, där de boendes avfall källsorteras. Han ville städa upp och göra fint. Det skulle vara så rent att man kan sitta och äta middag på golvet i miljöboden, tyckte han.

Det här tog Mimer fasta på. De dukade upp en middag och Åge åt i miljöboden, med svart frack och allt. Det var startskottet för solskenshistorian Åge.

Ansiktet utåt för miljöarbetet

Åge blev galjonsfigur för Mimers källsortering. Fracken bytte färg till en grön frack med grön hatt. Han fick en designad bil och gav sig ut på turné. Under ett och ett halvt år var Åge i alla Mimers miljöbodar minst två gånger. Kring turnén startade Mimer också en miljösaj, Miljökampen, där man tävlade mot andra i sitt eget miljöbodsområde. De boende kunde där vinna exempelvis teaterbiljetter eller gratis bowling.

Med på resan hade Åge pappdockor på sig själv i full storlek. Eva Favaro, kommunkationschef på Mimer, berättar att de fick idén från Polisen som tidigare haft liknande dockor för att minska snatteri, och att det hade fungerat.

– Om det funkade för dem måste dockor av Åge fungera, tänkte vi. Om vi känner att någon ser oss blir vi bättre på att hålla rent och sortera. Ögontjänare är vi allihopa, säger Eva Favaro.

Åge och pingvinerna

Även tre pingvinkompisar har blivit en del av Åges värld: Peggy, Pablo och Ponzo. Eva Favaro berättar att det innanför dräkterna är olika personer som är pingvinerna, oftast ungdomar och ibland Mimer-anställda. Med hjälp av pingvinerna kan Åge kunna föra en diskussion och få ut information lättare både till barn och till vuxna. Det blir lekfullt och utan pekpinnar.

– Man smälter när barnen kramar om pingvinerna, det är så mycket hjärta i det. Pingvinerna inkluderar och visar att alla kan göra något och hur alla kan ta ansvar för miljön, säger Eva Favaro.

Åges värld växer

Åges värld har med tiden växt och finns nu i många olika former. Åge och pingvinerna har blivit seriestripp. Åge är ofta ute i skolorna och berättar och deltar på Mimers evenemang, som när Mimer hade 9 födelsedagsfester, på hockey och på konståkning. Men grunden i allt är den riktiga personen Åge.

– Det krävs en Åge för att det ska fungera. Han kan ta folk i örat, men alltid med hjärta. Han har sådant engagemang och kan möta människor med värme. Jag minns särskilt en liten kille i fjärde klass som efter att Åge pratat inför klassen säger: ”Åge, när jag blir stor vill jag bli som du”, säger Eva Favaro.

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se