10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap.

Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här på BIS och har gjort mycket goda framsteg i svenska språket – så pass att Amri nu blivit anställd på timmar av Vuxenskolan för att vara lärare för den nya utbildningen. Fantastiskt roligt för oss alla!

viktiga dataord på svenska

Jag har själv suttit med de första lektionerna. Så intressant att följa! Det händer så mycket spännande saker i det enkla.

Amri berättar till en början grundligt namn på delar av datorn som man ofta använder sig av: bildskärm, tangentbord, skrivbord, pekare, mus, med mera. Samtidigt som deltagarna lär sig att använda datorn – vilket är en viktig kunskap att ha för många olika sorters jobb i Sverige – så lär de sig alltså mycket nya ord, även sådana som annars inte används dagligen i svenskundervisningen.

både i affären och på bodenbo

En av deltagarna undrade i början av lektionen: Varför ska vi lära oss detta? Jag har ju min telefon och kan använda den?

Svaret blev såklart det som jag nämnde tidigare – att det är jätteviktigt med grundläggande datakunskap för många arbeten i Sverige. Ska du till exempel jobba på i mataffären tvärs över gatan behöver du kunna deras datasystem i kassan. Och ska du jobba på Bodenbo måste du kunna vårt datasystem, och så vidare.

Då förstod deltagarna: Jaha, ja då måste vi lära oss!

Så roligt att kunna väcka nyfikenhet och ge kunskap när man kan ge en tydlig motivering till att kunskapen behövs.

Beröm efter första lektionen

Redan efter första lektionen fick Amri mycket beröm av deltagarna, för att de lärt sig mycket nytt och att det var roligt. Många såg redan fram emot att delta på det nya lektionstillfället nästkommande dag.

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

22 augusti 2019

Integrationskör startar på BIS!

För nästan ett år sedan var vi på SABOs* Integrationsdagar i Östersund med alla innovationslabb. Där fick vi lyssna på en inspirationsföreläsning om integrationskören The Rockin’ Pots av grundaren och körledaren Jonas Hagström. Mycket inspirerande!...
Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
 
13 augusti 2019

Kvinnostöd med dansk inspiration

Nu har vi kickat igång innovationslabbens sista termin även på Portalen i Norrköping. På morgonens möte spånade jag och verksamhetsledare Natalia Bonilla (på bilden) kring ett program där kvinnor kan stötta andra kvinnor som bor i samma bostadsområde...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
12 augusti 2019

Klokheter inför nya terminen

Hängmattan har jag redan plockat undan, men som tur är finns årets sommarprat i Sveriges radio tillgängliga fortfarande. Hamid Zafars sommarprat blev ett bra start för den nya terminen med Allmännyttans innovationslabb. Hamid pratar om sin egen re...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 
9 augusti 2019

Resultat för första året: 20 kilo honung

Äntligen var det dags att slunga honung från bikupan vi har i Lina Hage! Barnen fick lära sig hur man gör och de tyckte det var jättekul. Tio barn var med, och alla fick med sig varsin burk honung hem. Lina kultur- och ekologiförening har haft ans...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se