10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap.

Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här på BIS och har gjort mycket goda framsteg i svenska språket – så pass att Amri nu blivit anställd på timmar av Vuxenskolan för att vara lärare för den nya utbildningen. Fantastiskt roligt för oss alla!

viktiga dataord på svenska

Jag har själv suttit med de första lektionerna. Så intressant att följa! Det händer så mycket spännande saker i det enkla.

Amri berättar till en början grundligt namn på delar av datorn som man ofta använder sig av: bildskärm, tangentbord, skrivbord, pekare, mus, med mera. Samtidigt som deltagarna lär sig att använda datorn – vilket är en viktig kunskap att ha för många olika sorters jobb i Sverige – så lär de sig alltså mycket nya ord, även sådana som annars inte används dagligen i svenskundervisningen.

både i affären och på bodenbo

En av deltagarna undrade i början av lektionen: Varför ska vi lära oss detta? Jag har ju min telefon och kan använda den?

Svaret blev såklart det som jag nämnde tidigare – att det är jätteviktigt med grundläggande datakunskap för många arbeten i Sverige. Ska du till exempel jobba på i mataffären tvärs över gatan behöver du kunna deras datasystem i kassan. Och ska du jobba på Bodenbo måste du kunna vårt datasystem, och så vidare.

Då förstod deltagarna: Jaha, ja då måste vi lära oss!

Så roligt att kunna väcka nyfikenhet och ge kunskap när man kan ge en tydlig motivering till att kunskapen behövs.

Beröm efter första lektionen

Redan efter första lektionen fick Amri mycket beröm av deltagarna, för att de lärt sig mycket nytt och att det var roligt. Många såg redan fram emot att delta på det nya lektionstillfället nästkommande dag.

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

13 juni 2019

Konst och fotboll under sommaren i Lina Hage

Ungdomarnas idé om en fotbollsskola ser dagens ljus i Lina Hage under sommarlovet. Två gånger i veckan mellan den 1 juli och 5 augusti kan de barn som går i mellanstadiet delta i en fotbollsskola – arrangerat av aktiva föreningar och boende samt Telg...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
13 juni 2019

Lokal områdesutveckling och sociala innovationer förebygger segregation

Segregation är relationell. Det innebär att en hel kommun är segregerad om det finns bostadsområden som dels kännetecknas av socioekonomiska utmaningar och dels beskrivs som socioekonomiskt starka. Med den definitionen kan vi nog konstatera att ma...
Sophia Lövgren
strateg på Hyresgästföreningen
 
6 juni 2019

Sugrör av halm ger jobbchans till flyktingar i Grekland

Idag är vi på en europeisk bostadskonferens i Lyon och pratar om den svenska allmännyttan och om goda exempel på lokal områdesutveckling. Naturligtvis berättar vi även en del om det goda arbete som pågår i våra innovationslabb. Det är inspirerande...
Lena Liljendahl
expert på boendefrågor, Sveriges Allmännytta
 
29 maj 2019

Nya resultat kräver nya arbetssätt

Igår var jag och Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, på innovationsmyndigheten Vinnovas programkonferens för social innovation. På plats fanns över 70 organisationer som alla arbetar för att lösa utmaningar i samhället. Vi delad...
Yasmina Ganse
Administrativ projektledare, Sustainable Innovation
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sabo.se      www.sabo.se