10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap.

Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här på BIS och har gjort mycket goda framsteg i svenska språket – så pass att Amri nu blivit anställd på timmar av Vuxenskolan för att vara lärare för den nya utbildningen. Fantastiskt roligt för oss alla!

viktiga dataord på svenska

Jag har själv suttit med de första lektionerna. Så intressant att följa! Det händer så mycket spännande saker i det enkla.

Amri berättar till en början grundligt namn på delar av datorn som man ofta använder sig av: bildskärm, tangentbord, skrivbord, pekare, mus, med mera. Samtidigt som deltagarna lär sig att använda datorn – vilket är en viktig kunskap att ha för många olika sorters jobb i Sverige – så lär de sig alltså mycket nya ord, även sådana som annars inte används dagligen i svenskundervisningen.

både i affären och på bodenbo

En av deltagarna undrade i början av lektionen: Varför ska vi lära oss detta? Jag har ju min telefon och kan använda den?

Svaret blev såklart det som jag nämnde tidigare – att det är jätteviktigt med grundläggande datakunskap för många arbeten i Sverige. Ska du till exempel jobba på i mataffären tvärs över gatan behöver du kunna deras datasystem i kassan. Och ska du jobba på Bodenbo måste du kunna vårt datasystem, och så vidare.

Då förstod deltagarna: Jaha, ja då måste vi lära oss!

Så roligt att kunna väcka nyfikenhet och ge kunskap när man kan ge en tydlig motivering till att kunskapen behövs.

Beröm efter första lektionen

Redan efter första lektionen fick Amri mycket beröm av deltagarna, för att de lärt sig mycket nytt och att det var roligt. Många såg redan fram emot att delta på det nya lektionstillfället nästkommande dag.

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

11 oktober 2019

Integrationskör i behov av framtidsfinansiering

Integrationskören The Rockin’ Pots – med ursprung i Östersund – har nu startats i flera orter, bland annat i Boden i samarbete med BIS. Idag hade vi ett videomöte där vi spånade idéer kring hur verksamheten kan finansieras i framtiden, när stödet...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
7 oktober 2019

En egen kväll för tjejer

Mötesplatsen i Lina Hage arrangerade nyligen en egen kväll för enbart tjejer, vilket blev mycket uppskattat. Det är ofta fler killar än tjejer som deltar i olika typer av aktiviteter som arrangeras för ungdomar i stadsdelarna, och därför kändes det v...
Martin Kesenci
stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder
 
7 oktober 2019

Tio minuter om livet och arbetslivet

Makay Gozar är en av de kvinnor som Portalen jobbar med för att stötta deras etablering på arbetsmarknaden. Idag kom Makay till Portalen för att lyssna på en livsberättelse som Portalen erbjuder som öppen aktivitet för alla, och innan livsberättelsen...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
3 oktober 2019

Nu gäller det att använda tiden rätt

Puuh… Vad mycket som ska hinnas med innan Allmännyttans innovationslabbssatsningen tar slut i december. De senaste två dagarna har jag och Sophia Lövgren från Hyresgästföreningen varit i Rannebergen i Göteborg och pratat med Malin Widehammar, som...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmänyttans innovationslabb
 

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se