10 juni 2019

Nu undervisar Amri själv i datakunskap

Studieförbundet Vuxenskolan startade förra veckan en ny utbildning här på BIS för våra deltagare. En grundutbildning i datakunskap.

Amri Jean (bilden) kommer från Kongo och har bott i Sverige sedan 2018. Han har deltagit i svenskundervisningen här på BIS och har gjort mycket goda framsteg i svenska språket – så pass att Amri nu blivit anställd på timmar av Vuxenskolan för att vara lärare för den nya utbildningen. Fantastiskt roligt för oss alla!

viktiga dataord på svenska

Jag har själv suttit med de första lektionerna. Så intressant att följa! Det händer så mycket spännande saker i det enkla.

Amri berättar till en början grundligt namn på delar av datorn som man ofta använder sig av: bildskärm, tangentbord, skrivbord, pekare, mus, med mera. Samtidigt som deltagarna lär sig att använda datorn – vilket är en viktig kunskap att ha för många olika sorters jobb i Sverige – så lär de sig alltså mycket nya ord, även sådana som annars inte används dagligen i svenskundervisningen.

både i affären och på bodenbo

En av deltagarna undrade i början av lektionen: Varför ska vi lära oss detta? Jag har ju min telefon och kan använda den?

Svaret blev såklart det som jag nämnde tidigare – att det är jätteviktigt med grundläggande datakunskap för många arbeten i Sverige. Ska du till exempel jobba på i mataffären tvärs över gatan behöver du kunna deras datasystem i kassan. Och ska du jobba på Bodenbo måste du kunna vårt datasystem, och så vidare.

Då förstod deltagarna: Jaha, ja då måste vi lära oss!

Så roligt att kunna väcka nyfikenhet och ge kunskap när man kan ge en tydlig motivering till att kunskapen behövs.

Beröm efter första lektionen

Redan efter första lektionen fick Amri mycket beröm av deltagarna, för att de lärt sig mycket nytt och att det var roligt. Många såg redan fram emot att delta på det nya lektionstillfället nästkommande dag.

 

Therése Hedlund
områdesutvecklare på Bodenbo
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se