6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land.

Jag är otroligt tacksam att jag från Sveriges Allmännyttas håll fått vara med i den här satsningen under de här åren. Överväldigande mycket har hänt ute på labben och även på andra platser, vilket vi fått ta del av i den här fantastiska dagboken. Tack till alla som delat med sig så frikostigt av stort och smått. Dagboken i kombination med de besök jag har gjort på labben har gett mig ett starkt intryck av all febril aktivitet och det stora engagemang som finns. Vilka fantastiska människor och vilken drivkraft!

Initiativkraft från de boende

Aktiviteterna på labben har i hög grad utgått från de boende själva. Såhär i efterhand känns det inte bara fint och bra, utan helt avgörande. Nya föreningar startar, ungdomar driver café och skapar sina egna sommarjobb, kvinnor går samman för att hjälpa varandra att starta eget. Ja, listan på aktiviteter som är helt initierade och drivs av invånarna själva kan göras hur lång som helst. Att stötta lokala processledare i bakgrunden, men också släppa fram kraften och engagemanget från deltagarna själva, tror jag har varit en av de stora framgångsfaktorerna i Allmännyttans innovationslabb.

En annan sak som jag är stolt över är att vi från början utgick från verksamheter och satsningar som redan var igång och stod på egna ben. Vi startade inte några nya avgränsade projekt som var helt avhängiga av just denna Vinnova-satsning. Därför är det inte heller något som tar slut idag, utan saker och ting bara fortsätter. Förhoppningsvis har denna satsning skjutit in lite ny energi, ny kunskap och nya nätverk mellan människor. Läser man i denna dagbok så är det verkligen så.

Dags för spridning

Jag har lärt mig otroligt mycket under denna tid och kommit närmare delar av vårt land som till viss del var nya för mig. Det har varit nyttigt och utvecklande. Nu ser jag fram emot att vara med och sprida alla goda exempel tillsammans med er.

Jag vill rikta ett särskilt tack till er som jobbar ute på labben varje dag, som koordinerar, puffar och stöttar. Ni mobiliserar goda krafter som i förlängningen kan motverka segregationen i samhället och skapa innanförskap istället för utanförskap. Malin Widehammar i Rannebergen, Natalia Bonilla på Portalen i Norrköping, Martin Kesenci på mötesplatsen i Lina Hage, Therése Hedlund på BIS i Boden och Anna Kanervo på Hyresbostäder i Norrköping. Ni är vardagshjältar, en stor eloge till er!

Här sammanfattas de viktigaste slutsatserna, framgångsfaktorerna och rekommendationerna från innovationslabben.

 

Bilden: Natalia Bonilla, verksamhetsledare på Portalen (till vänster), diskuterar med Lena Liljendahl, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.

Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 
3 februari 2020

Alla har den kompetens som behövs för sin försörjning

Hur mycket svenska behöver vi kunna för att jobba? Vad behöver vi för att anpassa oss till det svenska samhället? Finns det jobb för oss? Vilka jobb är det som passar? Vilka jobb finns det? Vanliga frågor behöver nya svar när fler människor med ut...
Natalia Bonilla
verksamhetsledare på Portalen
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se