25 november 2019

”Vi har lyckats rädda några från kriminalitet”

Idag var vi i Lina Hage för att utvärdera labbet här och fundera tillsammans över vad som hänt det här året.

Vad har gjorts? Vad har vi lärt oss? Vad kunde vi gjort bättre? Och har våra mål uppfyllts? är frågor som vi diskuterade med Martin Kesenci, stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder.

Vi fick också träffa Amir Kiorkis, som är 19 år och aktiv i Lina kultur- och ekologiförening. Via föreningen hjälper han till som ideell ungdomsledare och jobbar regelbundet under vardagskvällar på mötesplatsen.

Föreningen håller också i nattvandringar och hjälper till med odlingar och utemiljön i området.

bra förebilder

– Vi vill vara bra förebilder för de unga här i Lina, säger Amir Kiorkis.

– Och vi vill också att de ska bli goda förebilder för sig själva, så att de kan hålla sig borta från kriminalitet. Jag är övertygad om att vi lyckats rädda några av ungdomarna genom vårt arbete här på mötesplatsen.

Förtroende och relationer

Amir menar att framgångsfaktorn är att de som arbetar med ungdomarna själva har vuxit upp i området och förstår hur det fungerar här. Då är det lättare att få ungdomarnas förtroende och kunna bygga goda relationer med dem, menar han.

– Jag vet flera som slutat upp med att hänga på vissa platser utomhus och hitta på bus nu när mötesplatsen har kunnat ha öppet varje kväll. Om vi stöter på dem när vi nattvandrar märker vi också att de skäms när de träffar oss. Det är ett tecken på att de vill ändra sig och att vi har deras förtroende.

En del av labbets utvärdering visar också att ungas framtidstro ökat i Lina Hage jämfört med för ett år sedan.

Så även om det finns otroligt mycket kvar att göra så åker jag hem ganska nöjd. Dessutom med en burk närodlad honung från Lina Hage som ungdomarna själva producerat. Det finns hopp för världen, i stort som smått, tänker jag.

 

På bilden, från vänster: Martin Kesenci, stadsdelsutvecklare på Telge Bostäder, och Amir Kiorkis, ideell ungdomsledare.

 

Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta

Få nya inlägg i din inkorg

Följ oss på Instagram

Det är Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se