18 oktober 2019

Projekt som BIS får mig att brinna för allmännyttan

Lokalen är full och stämningen på topp när Boden Integration och Samverkan, BIS, firar ett år. Som gammal Bodensare har jag fått förmånen att representera Sveriges Allmännytta just den här dagen, vilket känns extra roligt.

Senast jag var i den här lokalen, det måste ha varit över 20 år sedan, var det en ICA-butik. Det är svårt att förstå idag – lokalen känns ombonad med mjuka mattor och rum i rummet som ger en ombonad känsla.

130 nyanlända varje dag

130 nyanlända besöker varje veckodag BIS för att studera svenska, och det verkar på antalet människor i lokalen som att de flesta av dem är här idag.

Therése Hedlund, områdesutvecklare på Bodenbo, berättar entusiastiskt att här har varit full aktivitet sedan tidigt på morgonen, och de studerande har putsat och fejat och pyntat inför att de ska få visa upp BIS. Gröna ballonger med silverband är utplacerade i lokalen och det doftar rengöringsmedel, allt är glänsande nystädat. Jag tänker att så gör man bara om man känner att man är delaktig, känner ägarskap. Glädjen och stoltheten hos dem jag möter är uppenbar.

Yrkeskompetens eller studier för kompetens

De flesta som är här har fått en namnlapp att fästa på tröjan. Här står namn och kompetens – yrkeskompetens eller studier för yrkeskompetens, inte svenska för nyanlända.

På Berth Lundqvists, och Therése Hedlunds – Bodenbos eldsjälar bakom BIS – står följaktligen Fastighetschef och Områdesutvecklare bakom respektive namn. Under fikat träffar och pratar jag med bland andra två civilingenjörer och en journalist – och jag tänker: vilket tillskott av kompetens till Boden och Sverige de nyanlända är, om vi bara tar den till vara!

Från garnisonsstad till entreprenörskap

Boden är och har varit en av Sveriges viktigaste järnvägsknutar, men staden är kanske mest känd för sin fästning. Bodens garnison var fram till slutet av 1990-talet Sveriges största, och en strategiskt mycket viktig, ort för det svenska försvaret. Drygt tio procent av Sveriges hela försvar och samtliga truppslag fanns representerade i Boden. På grund av det har staden tidigare varit relativt stängd, vem som helst kunde inte röra sig hur som helst och var som helst här.

Men tider förändras, försvaret avvecklade största delen av verksamheten och efter millennieskiftet gick utvecklingen mot en stad som idag präglas av entreprenörskap. Boden är också mottagningsort för nyanlända, och flera får sin första säng på något av de före detta regementena.

Många samverkar kring BIS

Bodenbo är inte ensamma i satsningen på BIS – Svenska kyrkan har en väl utvecklad verksamhet som bland annat erbjuder psykosocialt stöd och rådgivning kring asylprocessen, Röda korset håller språkcafé, Vuxenskolan erbjuder svenska för invandrare och här finns även en boskola.

De som kommer hit är inte på något sätt anvisade att delta i verksamheten, utan kommer för att de fått tips om att den finns. En av målsättningarna är att nyanlända ska få med sig så mycket som möjligt redan innan de får uppehållstillstånd för att på så sätt korta tiden för att komma i arbete. Att ha en meningsfull sysselsättning medan man väntar på besked är nog så viktigt.

Tal, presentationer och hälsningar

På ettårskalaset hålls flera fina presentationer om verksamheten, det visas filmade hälsningar och BIS har även fått besök av Hyresbostäder och stadsdelsutvecklaren Tomas Lindquist, som berättar om Portalen i Norrköping.

Claes Nordmark, kommunalråd i Boden, håller tal och framför en hälsning från Jan Eliasson, ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut och tidigare utrikesminister, diplomat, vice generalsekreterare för FN med mera.

Deltagarna är målet och meningen

Kalasets höjdpunkt är ändå när de som faktiskt är både målet och meningen med BIS kommer upp på scenen. Energin höjs märkbart och återigen ser man hur betydelsefull den här verksamheten är för alla dem som står här framme.

Boden Integration och Samverkan är just ett sådant exempel som gör att jag, och många med mig, brinner för allmännyttan. Det är ett projekt som stärker människan, som bidrar till samhället och som visar att allmännyttan inte bara är fastighetsägare och hemägare, utan en betydelsefull samhällsbyggare.

 

MER OM ETTÅRSKALASET:

Läs även ett dagboksinlägg om BIS ettårskalas som skrivits av Therése Hedlund, områdesutvecklare på Bodenbo, här 

GRATULATIONSHÄLSNINGAR PÅ FILM:

BIS fick korta videohälsningar från Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, Anna Kanervo, projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb, Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö universitet och Yasmina Ganse, administrativ projektledare vid Sustainable Innovation. Se den korta filmen här

 

 

Åsa Schelin
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
6 februari 2020

Tack till alla vardagshjältar för allt ni lärt mig

Nu är det dags för mig att summera Allmännyttans innovationslabb och flytta fokus till nästa steg som handlar om att sprida det vi lärt oss. Så att fler kan göra mer för att motverka segregation och utanförskap i vårt land. Jag är otroligt tacksam...
Lena Liljendahl
boendeexpert, Sveriges Allmännytta
 
6 februari 2020

Många små steg ger stor nytta tillsammans

Vad har egentligen hänt under de senaste två åren? Har något förändrats? Allmännyttans innovationslabb startades med stora ambitioner: att hitta de bästa metoderna för bostadsaktörer att motverka segregation samt att ta fram en plan för spridning...
Anna Kanervo
projektansvarig för Allmännyttans innovationslabb
 
6 februari 2020

Det verkligt innovativa finns i kunskapandet

Så har det blivit dags att sätta punkt för arbetet i Allmännyttans innovationslabb. Två år av intensivt arbete med att följa arbetet i de fyra städerna har mynnat ut i en följeforskningsrapport. Ett närmast oräkneligt antal intervjuer, samtal, wor...
Martin Grander
Malmö universitet. Följeforskare till Allmännyttans Innovationslabb
 
3 februari 2020

Fler kan göra mer!

För några månader sedan fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad vi långsiktigt behövde göra för att förebygga den våldsvåg som dragit fram i våra utsatta stadsdelar. Han fick efter denna TV-sända intervju utstå mycket kritik för sina svävande...
Tomas Lindquist
ansvarig för stadsdelsutveckling, Hyresbostäder i Norrköping
 

Det är Sveriges Allmännytta som står bakom allmännyttan.se. Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. Här på allmännyttan.se visar vi vad allmännyttan är och gör. För mer information om Sveriges Allmännytta, besök vår hemsida.

Vill du att ditt allmännyttiga bostadsföretags goda arbete ska synas här? Hör av dig!

Sveriges Allmännytta      Box 474, 101 29 Stockholm      08-406 55 00       info@sverigesallmannytta.se      www.sverigesallmannytta.se